Latvala päätti tuskaisen päivän hymyssä suin – nousi Sardinian rallissa kolmanneksi

Ott Tänak ja Teemu Suninen keskeyttivät ajovirheen takia. Lappi on jäänyt Latvalasta 4,4 sekuntia.

Sardinian MM-rallin avauspäivä tarjosi draamaa koko rahan edestä perjantaina. Tilanne rallin kärjessä meni uusiksi päivän viimeisellä erikoiskokeella, kun rallissa kolmantena ollut Ott Tänak hyppäytti Toyotansa jäähdyttäjän rikki ja Teemu Suninen ajoi ulos neljänneltä sijalta.

– Auton perä meni leveäksi irtosoralle ja siitä mentiin ulos. Vauhtia oli pikkaisen liikaa. Harmittaa todella paljon, mutta tämä kuuluu ralliin. Virheet ovat virheitä, Suninen viestitteli perjantain päätöspätkän varrelta

Puolen päivän huollossa Jari-Matti Latvala moitti ajamistaan liian varovaiseksi, mutta päivän päätteeksi hän oli noussut kilpailussa kolmanneksi. Latvalan ero rallia johtavaan Sebastien Ogieriin on 37,2 sekuntia. Toisena oleva Thierry Neuville on 18,3 sekunnin päässä.

– Tämä on raaka ralli, jonka palkinnot jaetaan vasta maalissa. Täällä on pakko pitää maltti päässä, Latvala huomautti.

Latvala aloitti rallin poikkeuksellisen varovasti ja oli viiden erikoiskokeen jälkeen vasta kuudentena.

– Kahdessa edellisessä rallissa olen yrittänyt voittaa kilpailun heti alussa. Kahden huonosti menneen rallin takia ajoin aamun erikoiskokeet todella varovasti, Latvala viittasi Argentiinan ja Portugalin ralleihin, joissa hän keskeytti jousituksen hajoamiseen.

Iltapäivän lenkillä Latvala alkoi saada ajamiseen rytmiä ja vauhtia. Päivän päätteeksi hän kirjautti erikoiskokeen pohja-ajan.

– Ei ole ollut helppo päivä. En ole koskaan ajanut tässä rallissa sumussa ja sateessa. Tiet ovat olleet pehmeitä ja mutaisia, eikä mulla ole ollut mitään hyötyä lähtöpaikasta, vaan päinvastoin, Latvala huokaisi suunnatessaan yötauolle.

Ensimmäisenä autona erikoiskokeilla ajanut Neuville hyötyi sateen kastelemista teistä, mutta hölmöili johtopaikan Ogierille lukuisilla ajovirheillään. Päivän päätöspätkällä Neuville pysyi hädin tuskin tiellä.

Ogier sitä vastoin ajoi päivän pätkät virheettömästi.

– Hyökkäsin enemmän iltapäivän pätkillä. Olen lisäksi yrittänyt ajaa puhtaasti ja virheitä vältellen, viisinkertainen maailmanmestari Ogier totesi.

Esapekka Lappi tuskaili ajamisensa kanssa pitkin päivää ja löysi lääkkeet autonsa ajettavuuteen vasta viimeiselle erikoiskokeelle.

– Säädin jousitusta pehmeämmäksi ja se toi lisää pitoa. Auto on nyt ok, mutta ei vielä riittävän hyvä, Lappi sanoi.

Lapin menoa hidasti lisäksi päivän avauspäivällä sattunut rengasrikko. Lappi vetäytyi yötauolle kuitenkin hyvissä asemissa. Hän on jäänyt rallia johtavasta Ogierista 41,6 sekuntia, kun kolmantena olevaan Latvalaan on eroa 4,4 sekuntia.

Tommi Mäkisen johtamassa Toyotan rallitallissa Latvalan ja Lapin sijoitukset eivät kuitenkaan päivää pelastaneet, kun Tänak keskeytti ajovirheen takia. Hän ajoi tuttuun hyppyriin täyttä vauhtia ja jarruttamatta. Toyota Yaris laskeutui keula edellä alas ja syyläri sai liian kovan iskun.

– Arvasin, että Ottilla on varmaan syyläri mennyt, kun tiellä oli katteen paloja. Mutta en ruvennut sitä tilannetta miettimään, kun piti yrittää ajaa maaliin, Lappi tuumasi nähtyään tallikaverinsa tien laidassa.

Tänakin virhe on sikäli omituinen, että hypyn sisältänyt tie oli käytössä jo testierikoiskokeena.

– Minä ainakin jarrutin siihen paikkaan joka kerta. Mä varmaan olinkin ainoa joka siihen hyppyyn jarrutti, Lappi heitti.

Sardinian rallissa ajetaan lauantaina 146 ek-kilometriä ja sunnuntaillekin jää vielä 42 kisakilsaa.

– Lauantai on todella pitkä päivä, eikä 18 sekuntia ole iso ero, Ogier totesi kohteliaasti.

Neuville yrittää pysytellä Ogierin kannoilla, kun Latvala ja Lappi vääntävät lauantaina kolmannesta sijasta.

– Lauantain erikoiskokeet ovat nopeampia ja niiden pitäisi sopia mulle paremmin. Tärkeintä olisi löytää hyvä ajorytmi, Latvala sanoi.

Latvala aikoo jatkaa myös lauantaina varman päälle ajamista.

– Viimeisellä pätkällä mulla oli jo vähän liikaa yritystä ja pari mutkaa meni leveäksi. Yrityksestä voisi ottaa pari napsua pois, että päästään maaliin, Latvala ilmoitti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .