Latvalan ajovirhe kostautui – romahti Espanjan MM-rallissa johtopaikalta kahdeksanneksi

Espanjan MM-ralli päättyi suomalaisesta näkökulmasta suureen pettymykseen. Toyotan Esapekka Lapin seitsemäs ja varsinkin hänen tallikaverinsa Jari-Matti Latvalan kahdeksas sija olivat kaukana toivotusta.

Kilpailun voitti Citroenin kokenut mestarikuljettaja Sebastien Loeb. Hän kukisti MM-sarjan johtoon nousseen Fordin Sebastien Ogierin 2,9 sekunnilla. Kolmas oli Fordin brittikuljettaja Elfyn Evans.

Päätöspäivään johtopaikalta lähtenyt Latvala ajoi viimeistä edellisellä erikoiskokeella kaiteeseen ja romahti toiselta tilalta kuudenneksi. Viimeisellä ek:lla virolaisen tallikaverinsa Ott Tänakin lopputuloksissa edelleen päästänyt Latvala hävisi voittaneelle Loebille lopulta minuutin ja 26 sekuntia.

–  Olen pahoillani tiimin puolesta, mutta täytyi hyökätä, jos halusi voittaa. Ei voi mitään, tällaista urheilu joskus on, äärimmäisen pettynyt Latvala sanoi järjestäjien haastattelussa.

Ranskalaiskonkari Loeb, 44, voitti rallin MM-sarjan yhdeksän kertaa peräkkäin vuosina 2004–12. Hän ajoi täyden rallin MM-sarjan viimeksi juuri vuonna 2012. Espanjan MM-rallin eli Katalonian rallin voitto oli Loebille uran 79:s.

Edellisen kerran Loeb kuunteli Ranskan kansallislaulua Marseljeesia MM-voiton merkiksi toukokuussa 2013 Argentiinassa.

Maailmanmestaruus kahden kauppa

Muista suomalaisista Fordin Teemu Suninen oli kauden viimeistä edellisessä MM-kilpailussa 11:s ja WRC2-luokan voittanut Skodan Kalle Rovanperä 12:s.

Kuljettajien MM-sarjan kärjessä Ogier ohitti Katalonian rallissa neljänneksi sijoittuneen belgialaisen Hyundai-kuljettajan Thierry Neuvillen. Ogierin MM-johto on kolme pistettä.

MM-Espanjassa kuudenneksi jäänyt Tänak on kokonaiskilpailussa kolmantena ja Ogieria jo 23 pistettä jäljessä. Tänakin toiveet maailmanmestaruudesta ovat sen varassa, että sekä Ogier että Neuville keskeyttäisi kauden viimeisessä MM-kilpailussa.

Suomalaisista Lappi on MM-pisteissä neljäntenä ja Latvala viidentenä.

MM-sarjan päätöskilpailu ajetaan marraskuun puolivälissä Australiassa.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 14.32: Kolmas oli Fordin Elfyn Evans, ei Hyundain Thierry Neuville.

Jari-Matti Latvalalla viitisen sekuntia eroa ranskalaisiin – "Hän saa mennä niin lujaa kuin haluaa!"

Mystinen säämies Toyotan onnistumisen takana: "Heräsin ennen aamuneljää"