Le Monde: Venäjä maksoi IBU:n norjalaiselle puheenjohtajalle salkullisen rahaa dopingin pimittämisestä

Salkussa oli eri arvioiden mukaan 200 000–400 000 dollaria.

Venäjä on käyttänyt kansainvälistä ampumahiihtoliittoa IBU:ta ampumahiihtäjiensä dopingin pimittämiseen, uutisoi Le Monde lähteenään Maailman antidopingtoimiston Wadan salainen raportti. Uutisen mukaan IBU:n norjalainen puheenjohtaja Anders Besseberg sai kesällä 2013 salkullisen rahaa korvaukseksi tuesta ennen Sotshin 2014 olympialaisia.

Salkussa oli eri arvioiden mukaan 200 000–400 000 dollaria.

Vastineeksi Besseberg ja IBU:n saksalainen pääsihteeri Nicole Resch pimittivät venäläisten ampumahiihtäjien epäilyttävät dopingtestitulokset. Biologisten passien perusteella vaikutti siltä, että lähes puolet venäläisistä ampumahiihtäjistä oli doupattuja.

Paljastus perustuu ainakin osittain Venäjän entisen antidopingjohtajan Grigori Rodtshenkovin antamiin tietoihin, jotka ovat olleet avainasemassa Venäjän dopingskandaalin paljastumisessa. Rodtshenkov oli Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman pääarkkitehti.

Rodtshenkovin asianajaja Jim Walden tiedotti, että Rodtshenkov on tehnyt Wadan kanssa yhteistyötä IBU-tutkinnassa. Rodtshenkov loikkasi Yhdysvaltoihin 2015 lopussa ja piileskelee nykyisin liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelmassa.

Keskiviikkona tuli julki, että Itävallan poliisi on tehnyt kotietsinnän IBU:n päämajaan Salzburgissa. IBU ilmoitti, että pääsihteeri Nicole Resch on jättänyt tehtävänsä tutkinnan ajaksi. Besseberg ilmoitti samoin siirtyvänsä sivuun tutkinnan ajaksi.

Norjalainen Besseberg, 72, on jo aiemmin ilmoittanut jättävänsä tänä vuonna IBU:n puheenjohtajuuden, jota hän on hoitanut vuodesta 1992.

IBU:a on viime aikoina arvosteltu voimakkaasti löysästä suhtautumisesta dopingiin. Useat maat boikotoivat tämän kauden maailmancupin finaaleja, jotka IBU antoi Venäjän dopingskandaalista välittämättä Tjumeniin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.