Leijonien rooli MM-puolivälierissä on tuttu haastajan osa – "Kun olemme parhaimmillamme, meillä on mahdollisuus voittaa Ruotsi"

Jääkiekon MM-kisojen alkusarja vaihtuu Slovakiassa pudotuspeleihin, mutta Suomen asema pysyy entisellään. Leijonat on haastaja, kun se kohtaa torstaina Kosicessa MM-puolivälierässä Ruotsin.

NHL-matematiikalla laskettuna Ruotsi on kohtaamisen selvä ennakkosuosikki. Bratislavassa alkusarjan pelanneen Ruotsin 25 kiekkoilijasta 21 tulee NHL:stä. Suomen miehistössä puolustaja Henri Jokiharjulla ja Juho Lammikolla on tältä kaudelta kokemusta NHL:stä yhteensä 78 runkosarjaottelun verran.

–  On kova haaste meille, NHL-joukkue vastassa. Kun tietää ruotsalaispelaajien laadun, onhan se huikea ryhmä, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen myöntää.

Suomelle altavastaajan rooli on tuttu. Sille ei etukäteen annettu mahdollisuuksia avausottelussaan Kanadaa vastaan. Tuloksena oli Leijonien 3–1-voitto ja 18-vuotiaan Kaapo Kakon kahden maalin näytös.

–  Jos kääntää toisin päin, Ruotsi on NHL-joukkue. Jos se häviää meille, jokainen tietää, mitä siitä seuraa. Tappion pelko voi olla heillä vahvasti puserossa, Jalonen tietää.

Riski-Ruotsin puolustus vuotaa

Suomi hävisi alkusarjan päätteeksi Saksalle 2–4. Se oli tarpeellinenkin muistutus, että Suomi menestyy vain, jos pelaajat ovat sitoutuneita yhteiseen pelitapaan.

–  Voi olla, että joskus tappiosta oppii enemmän kuin voitosta. Tappio aina jonkin verran enemmän skarppaa joukkuetta. Nöyryyttä löytyi lisää, kun pojat näkivät videoklippejä Saksa-pelistä.

Sen verran Jalonen on ehtinyt tiiviin MM-turnauksen aikana seurata Ruotsin tekemisiä, että puolivälierävastustajan heikko kohta on valjennut.

–  Ruotsi pelaa isolla riskillä, eikä se toiminut Venäjää vastaan (alkusarjassa 4–7-tappio). Se hyökkää puolustajat mukana lukien viidellä miehellä ja puolustaa vähän huonommin. Seitsemän maalia Venäjää vastaan omiin kertoo, ettei kaikki ole kunnossa.

Alkusarjassa vastustajat tekivät Ruotsin verkkoon seitsemässä ottelussa 21 maalia, kun tiiviimmin puolustava Suomi pääsi 11 takaiskulla.

MM-kisojen kenraaliharjoituksessa toukokuun alussa Suomi hävisi tasapäisen pelin jälkeen Ruotsille Tshekin Brnossa 1–2. EHT-turnauksen päätöspelistä on mukana Ruotsin MM-joukkueessa 15 NHL-pelaajaa.

–  Antoi ylipäätään itseluottamusta lisää, kun voitimme EHT-turnauksessa NHL-pitoisen Venäjän, joka on kohtuullisen hyvä ryhmä, ja Tshekin. Kun olemme parhaimmillamme, meillä on mahdollisuus voittaa Ruotsi, mutta se vaatii huippusuoritusta, Jalonen myöntää.

Venäjä turnauksen ainoa tappioton joukkue

Suomi oli Kosicen A-lohkon kakkonen. Lohkon voitti Kanada, joka kukisti viimeisessä pelissä Yhdysvallat 3–0.

Puolivälieräparit ovat Kanada–Sveitsi, Suomi–Ruotsi, Venäjä–Yhdysvallat ja Tshekki–Saksa. Ottelut pelataan huomenna. Suomen peli alkaa Suomen aikaa kello 21.15.

Kotietu on Kosicessa pelaavista puolivälieräjoukkueista Kanadalla ja Suomella ja Bratislavassa pelaavista Venäjällä ja Tshekillä.

Ruotsilla on MM-turnauksessa 21 NHL-pelaajaa. Suomen MM-joukkueesta tältä kaudelta NHL-pelejä on alla puolustaja Henri Jokiharjulla ja keskushyökkääjä Juho Lammikolla.

Venäjä voitti B-lohkossa kaikki seitsemän otteluaan yhteismaalein 36–7. Se on turnauksen ainoa tappioton joukkue.

Venäjä hurjana toisessa erässä

Ruotsi aloitti Bratislavassa avauserässä maalinteon Venäjää vastaan, kun Gabriel Landeskog ohjasi mailansa varrella Marcus Petterssonin laukauksen verkkoon. Venäjä nousi toisessa erässä alle kahdeksassa minuutissa Artjom Anisimovin, Jevgeni Dadonovin ja Aleksandr Ovetshkinin osumilla 3–1-johtoon.

Venäjä murskasi Ruotsin toisessa erässä 6–0.

Pittsburghin Jevgenin Malkin teki 1+1 pistettä ja Ovetshkinin NHL-seurakaveri Washington Capitalsista, keskushyökkääjä Jevgeni Kuznetsov syötti kaksi maalia. Maalin tehnyt ja toisen syöttänyt Ruotsin hyökkääjä William Nylander johtaa MM-pistepörssiä lukemin 5+12.

Kosicen A-lohkossa Kanada piti Yhdysvallat kurissa. Se meni ensimmäisessä erässä Pierre-Luc Dubois'n ja SM-liigaakin Kärpissä pelanneen Kyle Turrisin osumilla 2–0-johtoon.

Kanadan maalivahti Matt Murray piti nollan 28 torjunnalla.

Kanada hävisi ensimmäisen MM-ottelunsa Suomelle 1–3, mutta on sen jälkeen voittanut kuusi peliä peräjälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.