Liettuan vuoro saada ensimmäinen Tour-etappivoitto

Ramunas Navardauskas teki perjantaina liettualaista pyöräilyhistoriaa. Hän ajoi etappivoittoon Ranskan ympäriajossa, mihin kukaan hänen maanmiehistään ei ole pystynyt.

Navardauskas teki irtiottonsa 13 kilometriä ennen 19. etapin maalia ja sai tuulettaa loppusuoralla rauhassa, sillä osa kovimmista kiritykeistä menetti mahdollisuutensa joukkokolariin. Muiden muassa Slovakian Peter Sagan meni nurin rankkasateen liukastamalle asfaltille hieman ennen huipennusta.

Kaikki pääjoukon ajajat saivat etapilta saman loppuajan, koska joukkotörmäys sattui alle kolme kilometriä ennen maalia.

- Olin ensimmäinen, joka kolaroi. En tiedä, mitä tapahtui, Sagan sanoi.

Kokonaiskilpailun kärjessä Italian Vincenzo Nibali piti yli seitsemän minuutin kaulansa haastajiin. Kisaa on jäljellä enää kaksi etappia.

Navardauskasin voitto oli pienehkö revanssi Garmin-tallille viisi päivää katkeran tappion jälkeen. Tuolloin liettualaisen tallitoveri Jack Bauer ajettiin kiinni johtoasemasta vain muutama metri ennen maalia.

Perjantain etapin pituus oli 208,5 kilometriä. Tallitoveri Tom-Jelte Slagter oli apuna Navardauskasille irtiotossa.

- Suunnitelmana oli hyökätä nousussa ja saada yksi ajajistamme mukaan irtiottoon, jotta voisin saada vetoapua, Navardauskas kertoi.

- Ennen viimeistä kymmentä metriä pelotti vilkuilla taaksepäin. Menin vain niin lujaa kuin pystyin, pidin vauhtia yllä ja toivoin, ettei minulle tapahtuisi samaa kuin Jackille.

Kärkimies Nibali ja kakkossijalla oleva Ranskan Thierry Pinot välttivät lopun joukkokolarin. Kolmossijalla oleva Ranskan Jean-Christophe Peraud kaatui, mutta kertoi olevansa kunnossa.

- Yritin välttää törmäyksen, mutten pystynyt. Romain (Bardet) kolaroi edessäni, Peraud kertoi.

- Sade ei tietenkään auttanut asiaa, varsinkaan loppukirissä, jossa on paljon käännöksiä ja kova loppurykäisy. Me kolaroimme, mikä klassikko.

Lauantaina ajetaan 54 kilometrin aika-ajo, joka on kärkiajajille viimeinen tilaisuus ottaa eroa kilpailijoihin tai saada takaa-ajettavia kiinni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.