Liiga ei uhitellut koronavirukselle – kausi päättyi kuin seinään

Perjantai ja 13. päivä toi epäonnea Suomen suosituimman urheilusarjan seuraajille, kun jääkiekon Liiga nosti kätensä pystyyn koronaviruksen edessä. Liiga ilmoitti, että kausi 2019–20 päättyy välittömästi, ja ensimmäisen kerran sitten jatkosotatalven 1944 Suomen kiekkomestaruutta ei jaeta.

Liigan osakaskokous teki päätöksen kauden päättämisestä Liigan hallituksen ehdotuksen pohjalta. Liigan mukaan "raskaan ja vaikean" päätöksen tekemiseen on osallistunut koko Liiga-yhteisö: pelaajat, valmentajat, lääkärit, toimihenkilöt ja yhteistyökumppanit.

–  On myös selvää, että Liiga ja Liiga-seurat tulevat kärsimään mittavista taloudellisista menetyksistä, mutta kuten presidentti (Sauli) Niinistökin totesi, "talous on sittenkin vain taloutta", Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoi tiedotteessa.

–  Kansakuntamme selviää tästä, ja niin selviämme mekin. Se vaatii kovaa työtä, mutta olen täysin varma, että tämä yhteisö on siihen valmis.

Liigan runkosarjassa oli enää pelaamatta lauantainen päätöskierros. Ensi kauden CHL- ja Spengler Cup -paikat jaetaan tämänhetkisten runkosarjasijoitusten mukaan. Runkosarjassa Kärpät oli ykkönen, Tappara toinen, Lukko kolmas ja Ilves neljäs.

"Tyhjä olo on"

Dramaattinen päätös jättää monia asioita ikuiseksi arvoitukseksi. Esimerkiksi sen, kuinka pitkälle parasta kauttaan sitten vuoden 2015 pelannut Rauman Lukko olisi yltänyt.

–  Tyhjä olo on. Tyhjentävä fiilis tuli jo torstaina, kun tuli tieto siitä, ettei pudotuspelejä pelata ainakaan ensi viikolla. Kyllä tätä osasi odottaa, kun tietää, mitä maailmalla on tapahtunut, Rauman Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala sanoi.

–  Kova luotto oli päällä joukkueeseen. Joulun jälkeen ollaan pelattu parhaiten ja kerätty eniten pisteitä. Olisimme olleet kovia pudotuspeleissä. Tässä on kuitenkin isommat asiat kyseessä kuin jääkiekko ja sen mukaan mennään.

Raumallakin tiedetään, että kauden yhtäkkinen päättyminen tuo "merkittäviä" talousvaikutuksia. Lahden Pelicans puolestaan ehti jo perjantaina ilmoittaa, että Lahden Pelicans Oy ja Pelicans Ravintolat Oy aloittavat henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Seura tiedotti, että ensi viikolla alkavat yt-neuvottelut voivat päättyä lomautuksiin tai irtisanomisiin.

"Liiga osoitti hienoa vastuuntuntoa"

Liigan päätös helpotti Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajaa Jarmo Saarelaa. Yhdistyksen kyselyssä kaikkien 15 liigaseuran pelaajat olivat sitä mieltä, että kausi pitää päättää heti.

–  Liiga osoitti hienoa vastuuntuntoa ja otti huomioon myös pelaajien näkemyksen – arvostan. Ei turhan takia riskeerata yhdenkään pelaajan tai heidän läheistensä terveyttä. Tällä hetkellä varmasti kaikilla liigaperheessä tuntuu pahalta, mutta tieto tästä päätöksestä on kuitenkin helpottava. Saatiin askelmerkit miten edetään, ja tärkeintä on tosiaan se, että terveyttä ei vaaranneta.

–  Toivotaan, että tämä jää ainutlaatuiseksi tapaukseksi kiekkohistoriassamme.

Vietävä harmitus - vaan terveys tärkeintä

Kiekkofaneilta katosi keväinen huuma, totesi myös Oulun Kärppien kannattajayhdistyksen edustaja Outi Rehula.

–  Kyllä meitä kaikkia harmittaa aivan vietävästi, mutta jokainen ymmärtää, että terveys edellä mennään, Rehula sanoi.

Kärpillä kausi ei ole päättynyt näin aikaisin todella pitkään aikaan.

–  Tältäkö se tuntuu, kun ei pääse edes säälipleijareihin, Rehula päätti, hieman hymyä äänessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pelaajat toivoivat liigan päättämistä ja toive toteutui – silti "merkittävän suuri pettymys kaikille"

Jääkiekon Suomen mestaruus on jäänyt jakamatta viimeksi jatkosodan aikaan