Liitokiekoilla kilpaileminen ei kiinnosta naisia ja tyttöjä – Jyväskylän junioriturnauksen 64 osallistujasta neljä tyttöjä

Juniorien SM-kisoissa on vain neljä tyttöä, kun Pro Tourin 90 heittäjästä vain kahdeksan on naisia.

Jyväskylässä järjestetään viikonloppuna frisbeegolfin juniorien SM-kilpailut. Kisoissa on mukana yhteensä 64 junioria, mutta heistä vain neljä heittää tyttöjen sarjassa. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen sarjaan ei löytynyt lainkaan kilpailijoita, kun alle 15-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruudesta heittää neljä 10–14-vuotiasta tyttöä.

Miksi juniorien SM-kisoissa kilpailee näin vähän tyttöjä?

– Moni mieltää tämän miesten ja poikien lajiksi. Monelle tytölle on iso kynnys tulla kokeilemaan lajia, sanoo jyväskyläläinen Sinna Talvensola,13, joka on harrastanut frisbeegolfia viitisen vuotta.

– Kun isä aloitti heittämään, niin lähdin mukaan testaamaan lajia, Talvensola kertoo omasta innostuksestaan.

Loimaalainen Anni Mäkelä, 14, on Talvensolan kanssa samaa mieltä. Tytöt eivät uskaltaudu frisbeegolfin pariin, eivätkä varsinkaan kilpailemaan.

– Kun minä sain kiekon käsiini ensimmäistä kertaa, niin huomasin heti, että tämä on minulle tarkoitettu laji, toista vuotta lajia harrastava Mäkelä sanoo.

Frisbeegolf on kansainvälisesti ja kansallisesti miesten ja poikien laji. Kilpailevista harrastajista naisten ja tyttöjen osuus lasketaan prosenteissa. Turussa on menossa Suomen parhaimpien heittäjien Pro tour -kiertueen osakilpailu, jossa on mukana 90 miestä ja kahdeksan naista.

Suomen frisbeegolfliiton alaisissa seuroissa oli vuoden 2017 lopussa yhteensä 5358 jäsentä ja heistä 478 oli naisia. Alle 18-vuotiaita lajin harrastajia oli viime vuoden lopussa yhteensä 566. Tyttöjä oli seuroissa jäseninä ainostaan 54.

Naisten ja tyttöjen vähäistä määrää ollaan ihmetelty myös Suomen frisbeegolfliitossa. Puoli vuotta toiminnanjohtajana ollut Anniina Ihamäki ei tiedä yhtään syytä mikä pitäisi naiset ja tytöt lajin ulkopuolella.

– Frisbeegolf sopii ihan kaikille ja meidän tavoitteena on edistää monenlaisten harrastajien saamista mukaan, Ihamäki sanoo.

Suomessa on yli 600 frisbeegolfrataa, joista suurin osa on maksuttomia. Laji ei vaadi isoja investointeja ja kuka tahansa oppii heittämään kiekkoja.

– Suomessa on 100 000 – 150 000 lajin harrastajaa. Lajin pariin tulemiseen on todella matala kynnys, Jyväskylässä asuva Ihamäkli korostaa.

 

Harrastetasollakin valtaosa heittäjistä on miehiä ja poikia. Radoilla näkyy tyttöporukoita ja perheitä, mutta kilpailuihin asti naisten ja tyttöjen innostus ei riitä.

– Tytöt eivät uskalla lähteä kilpailemaan, arvelee 14-vuotias Sonja Laine, joka on harrastanut lajia kaksi vuotta.

Frisbeegolfissa heitetään pituutta ja tarkkuutta. Juuri heittojen pituudessa naiset ja tytöt jäävät miesten ja poikien mitoista ja se voi olla yksi syy uskalluksen puutteeseen. Liitokiekkoiluun kaivataan enemmän Jemina Koskelan kaltaisia tyttöjä. Oululainen Koskela on vasta 10-vuotias, mutta urheasti mukana kilpailemassa Jyväskylässä.

– Meillä on selkeä visio ja halu lisätä naisten ja tyttöjen määrää frisbeegolfissa, Ihamäki huomauttaa.

Lajiliitto on yrittänyt lisätä naisten ja tyttöjen määrää erilaisilla projekteilla, kuten naisten viikolla. Toukokuussa vietettiin kansainvälistä naisten päivää, jolloin naisia ja tyttöjä kannustettiin lajin pariin.

Lienevätkö liiton projektit tuottaneet tulosta, sillä naisia tuli viime vuonna seuroihin jäseneksi kahdeksan prosenttia edellisvuotta enemmän. Mutta edelleen naisten osuus seurojen jäsenistå on alle 10 prosenttia.

– Tämä on hyvää liikuntaa ja kisoissa on hyvä ilmapiiri, Sonja Laine kannustaa tyttöjä lajin pariin.

Juniorien frisbeegolfin SM-kisat huipentuvat kolmanteen kierrokseen Laajavuoren radalla sunnuntaina. Jyväskyläläisellä Oskari Vikströmillä on alle 15-vuotiaiden poikien sarjassa viiden heiton johto. Laukaalainen Jooa Saari on viidentenä. Saari on Vikströmistä yhdeksän heiton päässä ja kolmas sija on yhden heiton ulottuvilla.

Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sarjaa johtaa Mäkelä, josta Laine on 14 heiton päässä. Talvensolan ero Laineeseen on kymmenen heittoa.

Alle 18-vuotiaiden sarjaa johtaa Niklas Anttila kuuden heiton erolla Samuel Stenmaniin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .