Mäkäräinen uskoo MM-vireeseen ja tietää jo sen tärkeimmän: "Voin vielä voittaa"

Suomen kirkkain tähti on valmiina loistamaan, kun ampumahiihdon maailmanmestaruuskisat palaavat 13 vuoden tauon jälkeen Italian lajimekkaan Anterselvaan. Kaisa Mäkäräinen saa samalla komeasti tusinan täyteen MM-kisoista.

Anterselvassa 2007 Mäkäräinen raapi toisissa MM-kisoissaan sijat 7–8–25–29. Nyt edessä ovat uran 12. MM-koitokset ja alkukauden perusteella moiset 13 vuoden takaiset sijat olisivat ihan odotettavia. Vaan ei Mäkäräisen, 37, mielestä.

–  Arvokisoissa nähdään aina yllätyksiä, ja toivon voivani näyttää parastani täällä. Listan kärkipäässä, hyväntuulinen Mäkäräinen kertoi MM-avauspäivän aattona Anterselvan tyylikkäissä puitteissa.

Mäkäräisellä on kauden 13 maailmancup-kisasta koossa kaikkinensa kolme sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon. Kuukausi sitten tullut kauden toistaiseksi maukkain suoritus kuitenkin näytti, että uskoa omaan itseen on.

–  Voitto (yhteislähdössä) Oberhofissa osoitti, että voin vielä voittaa. Palkintopallilla on aina kiva olla, valitettavasti tuo on toistaiseksi ainoa tällä kaudella. Mutta kausi ei ole vielä ohi, Mäkäräinen painotti.

Optimismia lisää hyvin sujunut MM-valmistelu. Oberhofin jälkeisten, hankalasti taittuneiden Ruhpoldingin ja Pokljukan maailmancupien jälkeen Mäkäräinen valitsi kotiinpaluun välttämisen, hakeakseen tottumista puolentoista kilometrin MM-korkeuteen. Valmisteluleiri Martellissa sujui mallikkaasti, eikä tutussa Anterselvassakaan ole valittamista.

–  Vire on ollut hyvä, vaikka lauantaisesta kovasta, kisaa vastaavasta treenistä palautuminen ei sujunut niin nopeasti kuin olisin toivonut. Onko se sitä, että ollaan koko ajan korkealla vain onko leiriväsymystä, tiedä häntä, mutta tänään keskiviikkona oli taas hyvä vire ladulla parin huonomman päivän jälkeen.

Ammuntapenkalla Mäkäräistä kiusasi tammikuussa jalkojen tärinä, joka herkässä suorituksessa tietenkin sotkee.

–  Kisavirettä ei tiedä ennen kuin on numerolappu rinnassa, ja mitä vaikeuksia minäkin päivänä vastaan tulee. Toivotaan mahdollisimman vähän niitä, Mäkäräinen naurahti.

–  Pari viikkoa on mennyt ihan hyvin. Ei siinä mitään, kuului vielä täydennys tärinän suhteen.

Ja vaikka Anterselva onkin tuttu ja tykätty kisapaikka, jotain uuttakin on kokeiltu. Suomi sai järkättyä urheilijamajoituksen stadionin tuntumaan, ainoana Yhdysvaltain joukkueen ohella. Kisojen aikana ei siis korkealta alemmas palailla, ja kaiken nähneelle Mäkäräisellekin se toi tottumista.

–  En ole koskaan kilpaillut niin, että olisi asuttu korkealla, Mäkäräinen muisteli.

Sekaviesti avaa MM-rumban

Mäkäräinen avaa tiiviin MM-rupeaman heti torstaina, kun ohjelmassa on sekaviesti. Seurakseen hän saa viestin avaavan Mari Ederin, kolmantena vievän Tero Seppälän ja ankkurina olevan Olli Hiidensalon.

Päävalmentaja Jonne Kähkönen ei arvaile sitä, koheneeko sekaviestissä viimevuotinen 10:s sija, mutta porukkansa saumat hän tietää.

–  Kaikki ovat terveenä, ja tiedämme mitä olemme tehneet. Asiat ovat menneet eteenpäin, mutta se nähdään vasta seuraavina päivinä, mitä muut (joukkueet) ovat tehneet. Potentiaalia kuitenkin osoittaa joukkueen osalta se, että olemme olleet sekaviesteissä kuudennella sijalla (aiemmilla kausilla), Kähkönen miettii.

–  Tämä kausi on ollut parhaani, ja toivottavasti arvokisoissakin tulee nyt parasta, Seppälä puolestaan uskoo.

Sitä toivoo myös joukkueen kokenein. Tusinan täyttyessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.