MM-kisavalmentaja Ruudun vankka pelaajatausta kirittää Nuoria Leijonia – "Tiedän tunteen, kun menee hyvin tai huonosti"

Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Tuomo Ruutu uskoo, että kolmas kerta MM-kisoissa Kanadassa sanoo hänelle toden. Toiveen toteuttamiseksi Suomen pitäisi Vancouverissa ensi yönä Suomen aikaa kellistää MM-välierässä Sveitsi ja raivata siten tiensä MM-finaaliin.

Ruudulla on Kanadan Halifaxissa pelatuista MM-kisoista kaksi pronssia, ensin nuorten, sitten aikuisten MM-turnauksesta.

Vancouverissa Nuoret Leijonat kampesi puolivälierässä tieltään ison kiven, kun isäntämaa Kanada taipui jatkoajalla 1–2-tappioon. Voiton merkitys oli historiallinen, sillä kestomenestyjä Kanada jäi ilman mitalia ensimmäistä kertaa alle 20-vuotiaiden MM-kisajärjestäjänä.

–  Fiilis joukkueessa oli voiton jälkeen ihan mahtava. Piti iloita, kun oli sen aika, koska tuollaisia kokemuksia tulee vastaan harvoin. Nyt Kanada-peli on jo unohtunut, ja ajatukset ovat täysin Sveitsi-ottelussa, Ruutu kertoo Kanadasta STT:lle.

"Ainutlaatuinen kokemus"

Ruutu pelasi MM-kiekkoa Halifaxissa ensin alle 20-vuotiaiden turnauksessa vuodenvaihteessa 2002–03 ja toisen kerran keväällä 2008 miesten MM-kisoissa.

Suomen valmentajakaksikko alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa oli Erkka Westerlund–Risto Dufva. Viisi vuotta myöhemmin aikuisten MM-turnauksessa Suomen päävalmentajana toimi kanadalainen Doug Shedden.

Ruutu pelasi 2003 Halifaxissa kolmannessa nuorten MM-turnauksessaan ja oli Suomen kapteeni. Hän oli Suomen paras pistemies lukemin 2+8=10.

–  Nuorten MM-kisat oli ainutlaatuinen kokemus. Hallit olivat täynnä, meininki miestenkin MM-turnausta kovempi, Ruutu muistelee.

Hän oli nuorten MM-kisoissa Suomen paras pistemies lukemin 2+8=10. Vuonna 2008 MM-Halifaxissa syntyi 4+2=6 pistettä, joilla heltisi Suomen sisäisen pörssin viides sija.

Silmää yksityiskohdille

Ruutu debytoi MM-Kanadassa maajoukkueen valmennustehtävissä. Arvokisoja kolunneella ex-hyökkääjällä on ammentaa kokemuspankistaan muillekin.

–  Olen ollut näissä kinkereissä niin monta kertaa, että tiedän tunteen, kun menee hyvin tai huonosti.

Ruudun pelaajatausta on niin vankka, että hänellä on silmää nyansseille, esimerkiksi ylivoimapelin kaltaisille erikoistilanteille.

–  Pieniä yksityiskohtia pelissä tarkkailen. Kokonaisvaltaista toimimista tämä silti on, hän sanoo.

Suomi on viimeksi pelannut Sveitsiä vastaan vuodenvaihteen 2016–17 MM-kisoissa. Silloin Montrealissa Sveitsi kukistui alkulohkon päätteeksi 2–0, mutta turnauksessa muuten kompastelleella Suomella ei ollut asiaa pudotuspeleihin.

–  Sveitsi on täällä ollut yhtenäinen joukkue. Voittaaksemme meidän on oltava vielä yhtenäisempiä, Ruutu vaatii.

Sveitsin syömähammas MM-turnauksessa on ollut Pohjois-Amerikan junioriliigan Quebec Rempartsissa pelaava venäläislähtöinen hyökkääjä Philipp Kurashev, joka jakaa kisoissa 5+1 merkinnällä pistepörssin kuudennen sijan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .