Maailmanmestari Italia putosi MM-turnauksessa

Jalkapallon hallitsevan maailmanmestarin Italian tie Etelä-Afrikan MM-kisoissa päättyy alkulohkoon. Jättiyllätys varmistui, kun Slovakia kaatoi Italian 3–2 F-lohkon päätöskierroksen kamppailussa.

Robert Vittek vei 25. minuutilla Slovakian johtoon tarkalla laukauksella alanurkkaan.

Toisella puoliajalla Italia painoi rajusti kohti Slovakian maalia ja otti pelin hallinnan itselleen. 73. minuutilla verkko heiluikin, mutta Italian kannalta väärässä päässä. Slovakian Vittek iski jo toisen maalinsa.

Antonio di Natale toi Italialle uutta toivoa tekemällä 81. minuutilla kavennusmaalin, kun pallo kimposi hänelle Slovakian maalivahdin Jan Muchan torjunnasta.

Kavennuksen jälkeen Italia yritti vimmatusti tasoitusmaalia, mutta Kamil Kopunek näytti iskevän 89. minuutilla joukkueelle lopullisen kuoliniskun vietyään Slovakian 3–1-johtoon.

Fabio Quagliarella kuitenkin kavensi lisäajalla 2–3:een komealla chippauksella rangaistusalueen ulkopuolelta. Koska Paraguay ja Uusi-Seelanti päätyivät samaan aikaan maalittomaan tasapeliin, tasoitus olisi tuonut Italialle jatkopaikan. Siihen eivät kuitenkaan sinipaidat venyneet.

Lippi ruoski itseään

Neljä vuotta sitten joukkueensa maailmanmestaruuteen valmentanut Italian päävalmentaja Marcelo Lippi syytti tappiosta vain itseään.

– Kannan tästä kaiken vastuun. En ollut valmistanut joukkuetta tarpeeksi hyvin, Lippi sanoi.

Hän sanoi myös, ettei kadu päätöstään palata Italian valmentajaksi vuonna 2008.

– En uskonut, että voisimme voittaa mestaruuden, mutta uskoin meidän pärjäävän paremmin, 62-vuotias valmentaja jatkoi itsensä sanallista ruoskimista.

– Menneisyydessä olen pystynyt luomaan oikeanlaisen dynamiikan ja motivoimaan pelaajia. Nyt en kyennyt siihen, ja olen syvästi pahoillani.

Lippi ilmoitti jo ennen kisoja jättävänsä tehtävänsä turnauksen jälkeen. Hänet korvaa Cesare Prandelli.

Hallitsevan maailmanmestarin jääminen alkulohkoon ei ole ainutkertaista, viimeksi vuonna 2002 Ranska koki saman kohtalon. Nyt juuttuivat kuitenkin alkulohkoihinsa molemmat vuoden 2006 kisojen finalistit, kun myös Ranska jäi lohkonsa jumboksi.

Paraguay ja Uusi-Seelanti nihkeilivät tasapelin

Slovakian joukkue juhli jatkopaikkaa villisti. Maa oli monien kirjoissa jo ulkona kisoista jäätyään tasapeliin Uutta-Seelantia vastaan ja hävittyään Paraguaylle.

Paraguay oli Slovakia-voittonsa jälkeen lohkojohtajana etulyöntiasemassa, joten sille tasapeli alkulohkon päätöspelissä sopi suunnitelmiin mainiosti.

Tarkassa pelissä maalipaikat jäivät vähiin, ja ottelun viihdearvo jäi vähäiseksi. Sen myönsivät pelaajatkin.

– Hienoa, että selviydyimme jatkoon, mutta tämä oli nihkeä peli, kertoi Paraguayn hyökkääjä Roque Santa Cruz uutistoimisto Reutersille.

Paraguay voitti alkulohkon, Slovakia oli toinen, Uusi-Seelanti kolmas ja hallitseva maailmanmestari Italia viimeinen.

Lohkossa E kisojen ainoa Pohjoismaa Tanska pelaa jatkopaikasta Japania vastaan. Lohkon toisessa ottelussa kohtaavat Hollanti ja Kamerun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.