Mansen nopeat etenijät Kirittärien kiusana finaaleissa

Kirittärien lukkari Mari Mantsinen tuntee Mansen lyöjien metkut.

Jyväskylän Kirittäret aloitti harjoittelun pesiskesää 2018 varten päivälleen vuosi sitten. Joukkue oli hävinnyt neljännen puolivälierän Kempeleen Kirille 22. elokuuta ja 16 mitalikauden putki oli katkennut. Sen pelaajat saivat tuntea nahoissaan jo syyskuussa.

Tänä vuonna Kirittärille koittaa tavanomaisempi syyskuu. Jyväskyläläiset pelaavat jälleen naisten superpesiksen finaaleissa, 16:tta kertaa tällä vuosituhannella.

– Meidän tavoitteena on Suomen mestaruus. Mutta nyt voi jo sanoa, että tämä on hieno kertomus, mitä meille on vuoden aikana tapahtunut, Kirittärien pelinjohtaja Jussi "Nalle" Viljanen toteaa.

Viljanen palasi viime syksynä Kirittärien pelinjohtajaksi vuoden tauon jälkeen. Hän kertoo pitkän talven aikana miettineensä, että vaatiiko hän pelaajilta liikaakin, kun parhaimmillaan harjoituksia pidettiin yhdeksät viikossa. Vieressä istuva Mari Mantsinen ei virko siihen mitään, mutta lukkarin olemus kertoo, että töitä on tehty.

– En usko, että kukaan meistä on tyytyväinen SM-hopeaan. Kaikilla on tavoitteena mestaruus, vakuuttaa Mantsinen, jolle varmistui uran ensimmäinen aikuisten SM-mitali välierävoitolla Lapuasta lauantaina.

Mantsisella, 23, on palkintokaapissa kaksi B-tyttöjen SM-hopeaa, mutta aikuisten arvomitali sieltä on vielä puuttunut.

– Hävittiin B-tytöissä SM-finaalit Lapualle vuonna 2014 ja muistan miten se harmitti. Ainakaan minun ei tarvitse etsiä latausta finaaleihin. Niissä pitää olla parhaimmillaan, Mantsinen vastaa uteluihin mitalinälän tilasta.

Mantsinen pelasi Mansen lukkarina kaudella 2016, joten hän tuntee kirittäristä parhaiten tämän syksyn finaalivastuksen.

– Tiedän miten ketäkin lyöjää vastaan pitää syöttää, ketkä ovat Mansen luottopelaajia ja keitä viedään kahta pesäväliä, Mantsinen tuumaa kaudesta pelinjohtaja Jarkko Pokelan alaisuudessa.

Mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa.

– He tuntevat myös minut hyvin, jotta tilanne taitaa olla plus miinus nolla.

Mansella ei ole yhtä vahvaa ykköskotiuttajaa kuin Lapualla, joten se teettää hieman enemmän töitä Mantsiselle. Susanna Kylä-Kause on ollut Mansen ykköstykki niin runkosarjassa (5+47 lyötyä juoksua) kuin jatkopeleissä (8). Henna Suominen on lyönyt 32 ja 5 juoksua, kun Jatta Vuorisen kesän saldo on 30 ja 8 lyötyä juoksua.

– Manse on hyvä hyökkäämään 2–3-tilanteessa. Sieltä saattaa tulla yllätysottoja, Mantsinen toteaa.

Mutta vaarallisimmillaan Manse on pesien välissä. Henna Peltokangas, Mira Kolehmainen ja Ida Lähde ovat nopeita etenijöitä. Kolmikko toi Manselle runkosarjassa 103 juoksua.

– Mansella on niin paljon hyviä jalkoja, että heidän kärkeä pitää saada rikottua takapaloilla, Mantsinen puntaroi.

Mansella on rosterissaan parhaat pelaajansa, joten joukkue tarjoaa Kirittärille kovan vastuksen, vaikka onkin hävinnyt jyväskyläläisille kolmesti tänä suvena. Tuoreimman kohtaamisen Kirittäret käänsi edukseen tosin vasta kotiutuslyönneillä.

– Manse on pelannut nousujohteisesti. Eivät he Poria välierissä tuurilla voittaneet, Viljanen muistuttaa.

Kirittäret on pelannut pudotuspeleissä hyvää ulkopeliä, jota Viljasen mukaan pitää vieläkin parantaa finaalisarjaan.

– Virheet pois ja syvyyspelaamiseen huomiota. Meidän pitää olla valmiita heidän nopeisiin jalkoihin, Viljanen painottaa.

Viljasen mukaan myös sisäpelissä pitää olla hereillä.

– Sisäpelissä pitää olla rohkeutta, Viljanen sanoo.

Finaalisarja alkaa keskiviikkona Hippokselta. Suomen mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

– Nämä ovat mahdollisesti viimeiset pelit mitä Hippoksella pelataan. Toivottavasti otteluihin tulisi paljon yleisöä, Viljanen viestittää keskisuomalaisille.

Koska Tampere on alle kahden tunnin ajomatkan päässä, saattaa viikonlopun otteluihin tulla runsaasti vierasjoukkueen kannattajia sekä Kauppiin että Hippokselle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .