"Maracanalla buuataan hiljaiselle hetkellekin"

Brasilia käy kesäolympialaisiin keskellä politiikan ja talouden kriisiä.

Brasiliaa virkaa toimittavana presidenttinä johtavalla Michel Temerillä ei ole suuria odotuksia vastaanotosta, kun hän avaa perjantaina kesäolympialaiset Rio de Janeiron legendaarisella Maracanan stadionilla.

– Olen täysin valmis. Kuten (brasilialaisella kirjailijalla) Nelson Rodriguesilla oli tapana sanoa, Maracanalla buuataan jopa hiljaiselle hetkelle, Temer kommentoi paikallismedialle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tällä kertaa buuauksiin ei ole hankala löytää syytä: Brasilian talous luisuu yhä alamäkeä ja maan varsinainen presidentti Dilma Rousseff on ollut keväästä saakka tilapäisesti viraltapantuna. Hänen edeltäjäänsä Luiz Inacio Lula da Silvaa taas epäillään sotkeutumisesta valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin laajaan korruptiovyyhteen.

Rousseff ja olympialaiset Brasilialle varmistanut Lula ovat katsoneet parhaaksi jäädä pois koko avajaisista.

Paljon paremmin ei mene nykyisellä Temerin hallituksella, josta on eronnut kesän aikana jo kolme ministeriä Petrobras-epäilyiden takia. Myös vt. presidenttiä itseään saattavat lopulta odottaa syytteet.

Brasilialaiset eivät kuitenkaan vaikuta olympialaisten aattona olevan kovin kuohuksissaan kilpailevien leirien poliitikkojen tekemisistä. Viime viikonvaihteen mielenosoitukset Rousseffia vastaan ja tämän puolesta keräsivät uutistoimistotietojen mukaan vain muutamia tuhansia osanottajia.

Vielä keväällä taistelu presidentin asemasta ja puheet hänen vastustajiensa juonimasta vallankaappauksesta vetivät kaduille satojatuhansia.

Korruption perkaus jatkuu

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Mikael Wigell uskoo presidentti Rousseffin lopulta häviävän taistelun ja joutuvan pysyvästi syrjään virasta. Tämä tosin johtuu myös korruptiosta ja talousvaikeuksista, ei pelkästään talouslukujen peukaloimista koskevista muodollisista syytteistä.

– Eihän se nyt niin epätavallista ole, että budjetteja hiukan masinoidaan tällä tavalla, Wigell sanoo.

Olympialaisten aikana presidentin kohtaloon ei ehdi tulla selvyyttä, sillä mahdollinen pysyvään viraltapanoon johtava oikeudenkäynti alkaa vasta tämän kuun lopussa. Vielä pidempään jatkunee lukuisiin muihin poliitikkoihin kohdistuva korruptiotutkinta, jota uusi väliaikainen hallitus ei ole halunnut tai kyennyt pysäyttämään.

– Se on pitkällä aikavälillä hyvä asia, kun ajatellaan demokratian toimivuutta, Wigell arvioi.

– Uskon että tässä on ihan hyvä mahdollisuus uudistaa Brasilian poliittista kulttuuria.

Sitä ennen hyviä uutisia saattaa tutkijan mukaan olla luvassa hyvin moniongelmaiseksi uutisoidusta kisakaupunki Riosta.

– Olympialaisten osalta odotukset ovat jo niin matalalla, että siinäkin saattaa tulla positiivinen yllätys, jos kisat saadaan vietyä läpi, Wigell naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.