Matintalo järjesti jättipaukun Otepäässä, hiihti toiseksi parhaaksi suomalaiseksi

Heittämällä maailmancupin pisteille yltänyt 20-vuotias rovaniemeläinen oli kisassa toiseksi paras suomalainen kuudenneksi hiihtäneen Krista Pärmäkosken takana.

Johanna Matintalo aiheutti tänään jättiyllätyksen maastohiihdon maailmancupissa Otepäässä. Kestävyysurheilun suurlahjakkuudeksi jo muutama vuosi sitten nimetty Matintalo hiihti Virossa 10 kilometrillä jaetulle 12. sijalle ja kiilasi todennäköisesti Lahden MM-joukkueeseen.

Kilpailun voitti Norjan Marit Björgen. Björgen kukisti toiseksi hiihtäneen Ruotsin Charlotte Kallan 26,5 sekunnilla. Norjan Heidi Weng oli kolmas.

Heittämällä maailmancupin pisteille yltänyt 20-vuotias rovaniemeläinen oli kisassa toiseksi paras suomalainen kuudenneksi hiihtäneen Krista Pärmäkosken takana. Taakse jäivät lähituntumassa Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen ja Laura Mononen sekä isommalla erolla Anne Kyllönen.

– En todellakaan odottanut, että vauhtini olisi muihin suomalaisiin verrattuna näin hyvää, Matintalo iloitsi Virossa. Hänen mukaansa kostea keli ja raskas rata sopivat hänelle.

Matintalolle paikka Otepäällä heltisi Riitta-Liisa Roposen selkävamman takia. Nyt hän nousi jopa kisaamaan paikasta MM-kympillä.

– En ole sellaista vaihtoehtoa edes ajatellut, Matintalo tuumasi.

Varsinaissuomalaista Pöytyän Urheilijoita edustava Matintalo voitti vuonna 2014 Kalevan kisoissa pronssia 800 metrillä. Yleisurheilu jäi jalkavammojen takia viime vuonna, ja nykyisin Matintalo on päätoiminen hiihtäjä.

– Olen harjoitellut hiihdon ehdoilla vuoden päivät. Kiva, että se alkaa näkyä, Rovaniemellä asuva Matintalo sanoi.

Hänen avopuolisonsa Lauri Vuorinen on varasijalla MM-Lahden sprinttikilpailuun.

Ville Oksasen valmennuksessa keväästä asti hiihtänyt Matintalo voitti pari viikkoa sitten nuorten MM-hopeaa yhdistelmäkilpailussa Yhdysvalloissa. Mitali heltisi kaksi hiihtotapaa yhdistävässä kisassa, mutta Matintalon mukaan perinteinen hiihtotapa on hänelle selvästi parempi kuin vapaa.

Hän uskoo, että aikuistenkin tasolla suomalaisella on paljon paremmat mahdollisuudet menestyä hiihtäjänä kuin juoksijana. Hiihdossa häntä kiehtoo myös yhteisöllisyys ja joukkueena tekeminen.

– Haluan pyrkiä mahdollisimman hyväksi. Vaikka minusta ei tulisikaan aivan maailman huippua, viestissä olisi silti mahdollista saavuttaa jotain. Juoksussa olisit aika yksin, Matintalo arvioi.

Otepään maailmancup oli Matintalon toinen kokemus kansainvälisestä aikuisten vauhdista. Marraskuussa 2014 hän hiihti Rukalla kympin ja oli silloin 70:s.