Matti Nykänen haudataan perheen kesken – valtiollisia seremonioita ei ole luvassa

Ministeri Sampo Terho lupaa, että Nykäsen urheilusaavutuksia kunnioitetaan muilla tavoilla

Mäkikotka Matti Nykäsen omaiset ilmoittivat torstaina haluavansa viettää hautajaiset perhepiirissä ilman valtiollisia seremonioita. Asiasta tiedotti eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) Twitterissä. Terho kertoi tiedottavansa asiasta Nykäsen läheisten pyynnöstä. Samalla ministeri toivotti voimia surutyöhön.

Terhon mukaan Nykäsen urheilusaavutuksia kunnioitetaan "muilla tavoin". Ministerin päivityksestä ei selviä, millaisia muistamisen tapoja on suunnitteilla.

Mäkihypyn moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Nykäsen leski Pia Nykänen on kertonut Iltalehdessä, että Nykänen haudataan Jyväskylään.

Aiemmin Terho sanoi urheiluministerinä olevansa sitä mieltä, että Nykäselle voisi järjestää valtiolliset hautajaiset, ja ilmoitti tarkistavansa, voisiko valtiollisten hautajaisten järjestäminen olla oikea tapa kunnioittaa urheilijan uraa. Jo tuolloin ministeri kuitenkin totesi, että jos omaiset eivät toivo valtiollisia hautajaisia, asia on sillä käsitelty.

Valtiolliset menot vain harvoille

Suomessa on järjestetty vuoden 1990 jälkeen kahdeksat valtiolliset hautajaiset. Niillä on kunnioitettu presidentti Mauno Koiviston, politiikan vaikuttajien Ahti Karjalaisen, Johannes Virolaisen, Kalevi Sorsan ja Harri Holkerin, akateemikko Väinö Linnan sekä kahden kenraalin Väinö Valveen ja Adolf Ehrnroothin muistoa.

Vain presidentit saavat valtiolliset hautajaiset valtion varoista. Valtioneuvosto voi kuitenkin poikkeustapauksissa päättää hautajaisten järjestämisestä tai rahoittamisesta hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi torstaina toimittajille eduskunnassa, ettei hallituksessa ollut puhuttu Nykäselle järjestettävistä valtiollisista hautajaisista lukuun ottamatta lyhyitä kahdenvälisiä keskusteluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vieno-äiti toivoo Matti Nykäsen hautajaisille matalaa profiilia – "Ajattelepa, millainen trafiikki haudalla rupeaa käymään"