Ministeriön ylijohtaja: Rioa ei voi selittää rahan puutteella

Mika Kojonkoski kaipaa selkeyttä valtion rooliin huippu-urheilussa.

Suomalaisessa urheilukeskustelussa monet padot ovat auenneet tänä vuonna. Etenkin Rion olympialaisten vaatimaton menestys herätti kriitikot, eivätkä äänenpainot ole vieläkään vaimenneet.

– Huippu-urheilun yhteiskunnallinen arvostus ei ole tulevaisuudessa välttämättä itsestäänselvyys, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ylijohtaja Esko Ranto.

Rion tulosten lisäksi esillä on ollut OKM:n päätös periä Olympiakomitealta yli 400 000 euroa vuoden 2014 valtionavustuksia.

Asia on edennyt hallinto-oikeuteen saakka, mutta Rannon mukaan ministeriön välit Olympiakomitean kanssa ovat kunnossa.

– Välimme ovat ihan asialliset ja hyvät, Ranto kertoi Turussa järjestetyssä liikuntafoorumissa.

Tanskasta mallia

Viime aikoina on väläytelty ajatusta erityisestä urheilun yhteiskuntasopimuksesta, joka selkiyttäisi valtion roolia suomalaisessa huippu-urheilussa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski vierastaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lanseeraamaa termiä, mutta hänen mukaansa valtion ja urheilujärjestelmän pitäisi sopia kirjallisesti siitä, mitä ollaan tekemässä.

– Silloin tekemisemme olisi nykyistä järkevämpää. Jos roolitusten ja resurssien sopimista haluaa nimittää yhteiskuntasopimukseksi, hyvä niin. Suomalaisen urheilun resurssit ovat tällä hetkellä hajallaan, ja päätöksiä tehdään erilaisista näkökulmista.

Kojonkoski ottaa esimerkiksi Tanskan, jossa tehtiin vuonna 1985 laki huippu-urheilun edistämiseksi. Tanska nappasi Riossa 15 mitalia.

Julkinen rahoitus lisääntynyt

Monissa puheenvuoroissa esille on noussut huippu-urheilun valtiontukien määrä. Rannon mukaan Rion tuloksia ei voi perustella rahan puutteella.

Huippu-urheiluyksikkö sai viime vuonna OKM:ltä 6,86 miljoonaa euroa, ja kaiken kaikkiaan Olympiakomitealle tuli valtionavustuksia hieman yli 8 miljoonaa.

– Huippu-urheilun julkinen rahoitus on lisääntynyt 2000-luvulla selvästi, ja samaan aikaan menestys on heikentynyt.

– Julkisen rahoituksen määrä on vertailukelpoista esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna, mutta yksityisessä rahoituksessa olemme perässä, Ranto kommentoi.

Olympiakomitean tavoitteena on ollut lisätä sponsorirahan määrää.

– Lajiliitot voivat käyttää varainhankinnassaan omia urheilijoitaan, ja niin sen pitääkin olla. Olympiakomitealla sama mahdollisuus on kuitenkin hyvin pieni, Kojonkoski muistuttaa.

Ranto kaipaa myös nykyistä selkeämmin asetettuja tulostavoitteita olympialaisiin. Mitalitavoitteen puuttuminen herätti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa paljon kritiikkiä jo ennen Rion kisoja.

– Olympialaisiin pitäisi olla mitattavat tavoitteet, Ranto tiivistää.

Kojonkosken mukaan urheilijat, valmentajat ja lajit ovat asettaneet omat tavoitteensa.

– Olympiakomitean tavoitteet paukutettaisiin pöytään, jos ne auttaisivat yhtäkään urheilijaamme tai lajiamme menestymään. Se keskustelu on höpöhöpöä, ettei meillä olisi tavoitteita, Kojonkoski sanoi.

Suomalaista huippu-urheilua on tänä vuonna ravistellut myös muun muassa Valon ja Olympiakomitean päätös lyödä hynttyyt yhteen.

Valtion liikuntaneuvosto onkin päättänyt tilata arvion suomalaisen huippu-urheilun tilasta. Arviointia vetää Arvo-liiton toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen, joka muistetaan myös Palloliiton ex-toimitusjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.