Näistä Lahden MM-kisat muistetaan

Viisi mitalia, Iivon mestaruus ja sylipaini, kaatumiset.

Suomalainen hiihtovalmennus tuottaa edelleen arvokisojen menestyjiä. Kolmiin aiempiin arvokisoihin verrattuna MM-Lahdessa oli uutta, että joukkuemitalien lisäksi Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski kasvoivat mitalitasolle myös omillaan ja Matti Heikkinen palasi mitalimieheksi.

Niskasen suvereeni kultahiihto 15 kilometrillä oli merkkipaalu hiihtäjän lisäksi koko joukkueelle. Miesten hiihdossa edellinen MM-kulta oli Matti Heikkisen voitto Oslossa 2011. Naisissa kultaa pitää etsiä Aino-Kaisa Saarisen huippuvuodesta 2009.

Isoin kiitos kultamitalista menee Niskaselle ja hänen valmentajalleen Olli Ohtoselle. Kaksikko oppi parin huonon kauden läksyt, ja Niskasesta voi olla penkkiurheilijoille iloa vuosiksi eteenpäin. Toimivia urheilija–valmentaja-pareja ovat myös Pärmäkoski ja Matti Haavisto sekä Heikkinen ja Toni Roponen.

Pärmäkoski ja Haavisto ovat tehneet hiihdossa töitä yli puolet Pärmäkosken 26-vuotisesta elämästä, eikä kaksikko peitellyt henkilökohtaista mitalitavoitetta ennen kisoja. Heikkinen ja Roponen hankkivat kannuksensa viimeistään Oslon 2011 MM-kultamitalilla, ja Lahden pronssi piristi Heikkisen tunnelmia kohti olympiatalvea.

Kotikisoissa menestyspaineet voivat lamauttaa, mutta henkistä valmennusta käyttänyt Suomen hiihtojoukkue hallitsi tilanteen. Urheilijat nauttivat tunnelmasta ja kotiyleisön kannustuksesta, ja hyvä niin. Useimmille Lahti jää MM-tasolla ainutkertaiseksi kokemukseksi.

Uskottavuus palautui

Kotimaisen valmennusjärjestelmän kehittäminen on ollut ohjenuorana siitä asti, kun Reijo Jylhä aloitti 2014 toisen kautensa maastohiihdon päävalmentajana. Jylhä puhuu huippu-urheilun uskottavuudesta, joka joutui ainakin Rion 2016 olympialaisissa koetukselle.

Hiihdossa uusille urille on laitettu muun muassa valmennuksen ja kuormituksen seuranta erilaisine testeineen, samoin ravintovalmennus ja energiansaannin varmistaminen.

Fysioterapeuttien osallistuminen harjoitteluun on vähentänyt vammoja. Lisäksi suomalaiset ovat pysyneet aiempaa terveempinä, kun terveydenhuollon pieniäkin yksityiskohtia höyryhengityksineen on kehitetty.

Ihmiset puhuivat hiihdosta

Urheilullisen menestyksen ohella hiihdon MM-onni oli kotimainen tv-näkyvyys. Pitkästä aikaa hiihtäjien edesottamukset nousivat kahvipöytäkeskusteluihin, kun kisat näkyivät vapaasti katsottavalla tv-kanavalla.

Arvokisojen välissä laji on pimennossa. Vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueella hiihtäjät voivat yltää ihmetekoihin, mutta miljoonayleisö ei sitä näe. Maksukanavan muuri on suomalaisille niin korkea.

Hiihtolajit olivat Lahdessa uskomattoman hyvää viihdettä, eikä samanlaista tunnelmaa koe hetkeen kotimaisessa urheilukatsomossa. Televisioruudunkin välityksellä lukuisat kaatumiset antoivat eväät valtavaan jossitteluun, ja sehän on urheilun todellinen suola.

Sanoo Niskanen mitä tahansa, hänen ja Norjan Emil Iversenin sylipaini pariviestin viimeisessä kurvissa oli draamaa parhaimmillaan. Kulta meni, mutta kisa piirtyy pitkäksi aikaa ihmisten mieliin. Kun vielä Heikkinen heitti kuperkeikan viestin loppuratkaisussa, Lahden kisat muistetaan kaatumisista. Ja Suomen viidestä mitalista.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.