Näkökulma: Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski kantavat kovimmat menestyspaineet

Itävallan Seefeldistä ei ole voinut suomalaisurheilussa puhua ilman mustavalkoista aikamatkaa vuoden 1964 hangille, kun Innsbruckin talviolympialaisten hiihtomatkojen voitot ratkottiin Tirolin latuparatiisissa.

Mr. Seefeldiksi olympialaisten aikana kruunattu Eero Mäntyranta elää kyseisten kisojen voittojensa myötä yhä vahvasti suomalaismielissä.

Mäntyrannan menestysmuistoilla on kuitenkin turha heruutella lähiviikkoina. Suomen kansa janoaa hiihdolle tuoretta mitalikuorrutusta Seefeldin maastoista edessä olevien MM-kisapäivien aikana.

Aivan Saksan rajan tuntumassa sijaitseva Itävallan Olympiaregion on tunnettu lumivarmuudestaan. Kun keliennuste näyttäisi hellivän MM-viikkoja, on juuri kaamoksen kanssa kamppailleen suomalaisurheilijankin helppoa virittää kisailmettään hiihtohellettä hipovissa huippuolosuhteissa.

Pohjoismaisten hiihtolajien edustajat ovat tehneet raaimman ja överiyden rajamaita hipovan työnsä Seefeldin MM-startteihin jo kuukausia sitten. Osa suomalaisurheilijoista on onnistunut ulosmittaamaan harjoituskauden tulostaan kauden aikana. Suurimmat mitalipaineet kantavien Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken pysyminen palkintokorokevauhdissa on antanut työrauhaa myös muille.

Ja sitten on ollut suuri joukko meikäläisia latusankareita, joiden talvi kisarintamalla on hapuillut hämärän rajamaita. Onnistumiset ovat kiertäneet näitä lajinsa huippumenestyjiä lähes koko kauden ajan.

Tuskaa on ollut näkyvissä niin suomalaisten maastohiihtäjien kuin yhdistetyn urheilijoiden keskuudessa. Mäkihyppääjistä puhumattakaan.

Jos hommia on todella tehty riittävästi kesällä, on tuloksenkin pakko puhjeta pintaan. Ennemmin tai myöhemmin.

Joskus jääräpäinen suksen hakkaaminen latua pitkin kannattaa, oli kuntovire mikä tahansa. Aina ei. Jälkimmäiseen vaihtoehtoon, rohkean aikalisän ottaminen keskellä kiivainta kisajaksoa, tarttuminen näyttäisi olevan muutamalle potentiaaliselle MM-menestyjälle olleen ainoa oikea vaihtoehto.

Maailmancupin sirkuksesta poishyppäämisen seurauksena juuri MM-kisojen kynnyksellä Suomen joukkueeseen on virrannut kaivattua menestymistä.

Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen voittojuhlat Lahdessa sekä Kerttu Niskasen ykkössija MM-kenraalikisassa virittävät ihan koko tiimiä. Juuri heidän menestymättömyystuskan purkautuminen aivan viime hetkillä täydellisinä huippuonnistumisina tuo kaikille maajoukkueen tahoille uskoa ja luottoa: Suomi yhä osaa nämä hiihtohommat.

Suomalaisrintaman laajeneminen tuo hiukan happea kaivattua myös Iivo Niskasen ja Pärmäkosken ympärille.

Kerttu Niskasen, Herolan ja Hirvosen tuloskuntojen puhkeamiset nostattavat suomalaisodotukset korkeuksiinsa tulevana sunnuntaina, kun MM-ohjelmassa ovat niin maastohiihdon kuin yhdistetyn pariviestit.

Jos ennen Cognen maailmancupia Suomessa aprikointiin naisten pariviestin hiihtäjiä, enää ei tarvitse. Vieremän Koiton kokeneen urheilijan sunnuntainen esitys ei jättänyt Pärmäkoskeakaan kylmäksi, vaikkakin viime talven kolminkertainen olympiamitalisti joutuu sumplimaan tarkasti ohjelmaansa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .