Neljän sakon Mäkäräinen jäi kauas kärjestä normaalimatkalla Pokljukassa – Seppälä ehti heti pisteille maailmancupissa

Ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa puolustavan Kaisa Mäkäräisen alku uuden kauden ensimmäisessä henkilökohtaisessa kisassa ei sujunut toivotulla tavalla. Mäkäräisen mahdollisuudet hyvään sijoitukseen Slovenian Pokljukassa menivät jo 15 kilometrin normaalimatkan ensimmäisellä ampumapaikalla, jossa hän pummasi neljästi. Mäkäräinen oli 30:s.

–  Sen kun tietäisi (mitä ensimmäisessä ammunnassa tapahtui). En yhtään tiedä. Kaikki laukaukset menivät oikealle, mikä on minulle tyypillinen suunta. En osannut tehdä korjauksia siinä. Asentovirhe taisi olla kyseessä, mutta tämä on pelkkää arvailua, Mäkäräinen virkkoi Ylen haastattelussa.

Ensimmäinen ammunta käytiin makuulta. Toisen kerran makuulta tähdättiin kolmannella paikalla.

–  Siinä minulla oli epävarmempi olo. Fiilis ei näköjään aina korreloi tulosta, Mäkäräinen hymähti.

Lopuista ampumapaikoista Mäkäräinen suoriutui nollilla. Hiihtovauhdissa Mäkäräisellä ei ollut ongelmia, sillä siinä tilastossa hän oli jälleen kerran nopein nainen.

Mäkäräinen jatkoi urhoollisesti kilpailua, vaikka kisa lähti surkeasti liikkeelle.

–  Sitä voi kukin arvailla, mitä ajattelin. Jos nätisti sanon, niin ärsytti. Ajattelin kuitenkin, että vedetään nyt hyvä harjoitus. Kolme nollaa oli kuitenkin hyvä katastrofialun jälkeen. Pitää olla tyytyväinen, että pystyin keräämään itseni eikä paketti hajonnut täysin, kokenut ampumahiihtäjä muistutti.

Suomalaisyllättäjä oli 23-vuotias Venla Lehtonen, joka ylsi urallaan ensimmäistä kertaa maailmancupissa pisteille eli 40 parhaan sakkiin. Lehtosen sijoitus oli 36:s. Lehtonen ampui kaikilla neljällä paikalla nollat, mikä sekin oli hänelle historiallinen temppu.

–  Olin itsekin viimeisen paikan jälkeen, että "oho!". Ammunta meni flow'ssa. Totta kai ammunta on mennyt eteenpäin, ja odotinkin hyvää suoritusta, sillä treenit ovat sujuneet täällä hyvin. Hiihto oli laiskaa enkä siihen ole tyytyväinen, Lehtonen pohdiskeli.

Mari Ederin kauden avaus tuotti sijan 45. Hän ampui kolme sakkoa.

–  Kovin kummoista tulosta ei käteen jäänyt, Eder tiivisti.

Hän jakoi kehuja yläkanttiin suoriutuneelle Lehtoselle.

–  Hieno veto Venlalta.

Kisan neljäs suomalainen Jenni Fellman sortui maailmancup-debyytissään kymmeneen ohilaukaukseen ja oli 101:s.

Normaalimatkan ykköseksi ennätti puhtaasti ampunut Ukrainan Julia Dzhima 5,9 sekuntia ennen Puolan Monika Hojniszia. Kolmas oli Tshekin Marketa Davidova. Dzhimalle voitto oli maailmancupissa uran ensimmäinen henkilökohtaisella tasolla.

Naisten maailmancup jatkuu Pokljukassa lauantaina 7,5 kilometrin pikakilpailulla.

Timo Seppälällä yksittäisiä virheitä

Tero Seppälä avasi ampumahiihdon maailmancupin henkilökohtaisen kisakauden 38. sijalla Pokljukan normaalimatkalla. Kolme sakkoa ampunut Seppälä jakoi 38. sijan eli tilille tuli kolme cup-pistettä. Tuomas Grönman oli 60:s, Olli Hiidensalo 82:s ja Jaakko Ranta 83:s.

Seitsemän viimeisintä maailmancupin kokonaisvoittoa ottanut Ranskan Martin Fourcade voitti 4,2 sekunnilla Saksan Johannes Kühnin. Fourcadelle osakilpailuvoitto oli huikean uran 75:s. Itävallan Simon Eder oli kolmas, ennen slovenialaisyleisön suosikkia Jakov Fakia. Kärkikolmikko selvitti ammunnan puhtaasti, Fak kirjasi yhden sakkominuutin.

Seppälä avasi viime kaudella pistetilinsä kauden neljännessä kisassa, joten nyt tuo paine putosi harteilta aiemmin. Ratkaisevaksi pisteiden kannalta osoittautui viimeisen ammuntapaikan nolla.

–  Ihan ookoo, vaikka tietysti toivoisi aina olevansa korkeammalla tuloksissa. Kolme sakkoa ja minuutti joka ohilaukauksesta, se on tällaisessa liukkaassa kelissä niin kova homma hiihtää kiinni, ettei nyt onnistunut, voittajasta kolme minuuttia ja 23 sekuntia jäänyt Seppälä kuvaili.

–  Ei oikeastaan yhtään surkeaa ammuntaa, mutta yksittäisiä virheitä. Näin alkukaudesta usein sellaisia tulee, mutta parempi alku kuin viime vuonna, Seppälä jatkoi ja lähti hakemaan nopeaa palautumista perjantaista pikakisaa varten.

Hiidensalon cup-kausi alkoi turhalla virheellä. Lähdöstä unohtuivat sukset.

–  Ihan oma vika. Oli kolme minuuttia aikaa ja tajusin, ettei ole kisasuksia (lähtöalueella). Tuhatta ja sataa huoltokopille, ja kymmenen sekuntia oli aikaa päästessäni lähtövaatteen alle. Oli aikamoinen happo jo ennen kisaa, ei mikään optimi tilanne tällaisessa kisassa, jossa pitäisi alku yrittää mennä mahdollisimman rennosti, Hiidensalo kertoi.

–  Ei kisa nyt varmaan tuohon alkusekoiluun kaatunut, mutta kyllä se heikensi suoritusta aika paljon, Hiidensalo arvioi ja totesi, että jatkossa työvälineet muistetaan.

–  Eiköhän tämän kerrasta opi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.