Nooralotta Neziri aitoi itsensä MM-kisoihin – myötätuuli pilasi suomalaiskolmikon finaalin hirmuajat

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Nooralotta Neziri räjäytti Harjun stadionin huutomyrskyyn jo alkuerissä alitettuaan Dohan MM-kisarajan 12,98 reippaasti. Hän pysäytti GP-kisojen kellon  naisten 100 metrin aikajuoksussa aikaan 12,90.

Alkueräjuoksu yllätti Nezirin itsensäkin. Alku ei tuntunut lähtevän niin kuin olisi pitänyt.

– Juoksu tuntui jotenkin vaikealta, taisin vähän polkea lähdössä paikallani. Tiesin, että olen kovassa kunnossa, mutta yllätyin siitä, että tulos oli noin kova. Alussa oli vähän ongelmia keskittymisen kanssa. Tosi hyvä juoksu siihen nähden, Neziri fiilisteli heti alkueränsä jälkeen.

 

Jos vauhti oli hurjaa alkuerissä, finaalissa vasta mentiinkin nopeaa. Koko suomalaiskolmikko Neziri–Reetta HurskeAnnimari Korte juoksi 12,80:n ja 12,90:n väliin. Yleisön ja urheilijoiden pettymykseksi myötätuulta oli kuitenkin liikaa, 2,3 metriä sekunnissa, joten tulokset kumoutuivat.

Puolan Klaudia Siciarz johti joukkoja voittamalla ennätysajassaan 12,77. Neziri olisi jäänyt Suomen ennätyksestä sadasosan ajalla 12,81 ja Hurske parantanut ennätystään lähes kolme kymmenystä lukemiin 12,86. Kortteenkin aika 12,90 olisi ollut hänen kaikkien aikojen parhaansa.

Neziri koki kovimman jännityksen ja energian purkautuneen alkuerän jälkeen. Hän ei laittomia myötätuulia harmitellut.

– Ei se olisi ollut Suomen ennätys, joten ihan sama, hän vitsaili.

Suomen kauden kärkitulosta nimissään pitävä Neziri oli yllättynyt alkukauden vauhdista. Normaalisti hän juoksee kovia tuloksia vasta myöhään kesällä. Lisäksi 13 sekunnin alituksista mikään ei tuntunut lähellekään täydelliseltä.

– Kyllä se yllättää. Olen yleensä aloittanut kauden 13,20–13,30-alkuisilla ajoilla. Ehkä olen nyt nuoresta iästäni huolimatta kokenut juoksija. Tuntuisihan se tyhmältä, jos tekisin joka kaudella samat amatöörimokat, Neziri kertoi.

Neziri ja Korte olivat rikkoneet MM-rajan jo ennen finaalia, joten tuulesta kärsi eniten Tampereen Pyrintöä edustava Hurske.

– Totta kai harmittaa tosi paljon, että tuulta oli liikaa, Hurske kertoi pettyneenä.

 

Neziri uskoo, että kolmikon tiukka, mutta kannustava kamppailu ja yhteiset kisakokemukset ovat siivittäneet trion hyviin tuloksiin.

– En usko, että kukaan meistä yksin juoksisi näin kovia tuloksia. Tämä antaa todella hyvää harjoitusta Dohaan. Siellä kaikki kahdeksan juoksijaa erässä juoksevat kovaa. On erittäin tärkeää, että se ei ole ensimmäinen kisa. Näin oppii kestämään paineita, Neziri kertoo.

Hän myös kertoo, että aiemmista kausista poiketen on keskityttävä todella pärjätäkseen jopa kansallisissa kisoissa.

– Se vaatii aina huippujuoksun. Vaikka Reetta (Hurske) lähtee aina todella kovaa, pitää luottaa siihen että voitan juoksun lopussa.

 

Miesten kisassa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden pika-aituri Elmo Lakka otti odotetun voiton ajalla 13,65. Aika olisi ollut kauden kotimainen kärkitulos, jollei myötätuulta olisi ollut liikaa.

Lakan henkilökohtainen ennätys on 13,60, joten tuloksen voisi ajatella olevan kelpo. Miehen omat tunnelmat kisan jälkeen olivat kuitenkin kaksijakoiset.

– Oli mukavaa juosta kotiyleisön edessä. Tunnelma oli loistava, mutta en saanut tänään onnistumista kumpaankaan juoksuun.

Lakka on viime aikoina vakiinnuttanut tasonsa GP:ssäkin nähtyihin lukemiin. Hänen tavoitteenaan onkin oman ennätyksen pudottaminen reilusti, aina MM-kisarajaan 13,46 saakka.

– Toivottavasti siitä putoaisi iso siivu. MM-kisoihin on vielä aikaa. Kyllä sieltä tulee, kun on vahva usko siihen omaan tekemiseen, Lakka pohti.

Seuraavan kerran Lakka tavoittelee parempaa tulosta Kuortaneen juhannuskisoissa. Parannettavaa löytyy vielä lähdöstä.

– Alkuerässä oli lähdössä tehottomuutta ja toisessa juoksussa kyntämistä. Lähtö kuntoon ja kolhut pois, niin sillä se parannus tulee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .