Oliver Helanderilta löytyy papua 90 metriin – ominaisuudet kohentuneet viime vuodesta

Oliver Helander astelee keihäspaikalle entistä ärhäkämpänä. Hän on hankkinut talven harjoituskaudella lisää voimaa, ja ennätykset ovat kohentuneet myös loikissa ja kuulanheitossa. Äijässä on puhtia yli 90 metrin keihäskaariin.

Se kävi ilmi myös Portugalin leirin viimeisessä heittoharjoituksessa maanantaina.

–  Paremmin meni kuin viime vuonna, valmentaja Glenn Lignell tiivisti tyytyväisenä viiden täysivauhtisen heiton tulokset.

Käsipallon kolme vuotta sitten keihääseen vaihtanut Helander kohensi viime kesänä ennätystään lähes kahdeksan metriä, kun hän heitti heinäkuussa ennätykseksensä 88,02. Helander tietää, että papu riittää nyt pidemmälle.

–  Uskon olevani 90 metrin kunnossa, sillä ominaisuudet ovat parantuneet talven aikana aika hyvin, Helander vahvistaa.

Rinnalleveto on noussut viidellä kilolla 145 kiloon, penkkipunnerrus 125:stä 137,5 kiloon ja muut testitulokset vastaavasti.

Helander piilottaa sivulauseeseen ainoan asian, mikä uhkaa 90 metrin ylitystä.

–  Jos olkapää kestää, Helander muistuttaa sitkeistä olkavaivoistaan.

Raaseporissa repesi

Vuosi sitten Helander ehti heittää vain neljä täysivauhtista heittoharjoitusta ennen kauden avausta. Hän on säästellyt kättään myös kuluvalla harjoituskaudella, sillä maanantain viisi heittoa olivat vuoden ensimmäiset totisesta vauhdista.

Olkavaivat pahenivat viime vuoden kesäkuussa. Tutkimuksissa Helanderin hartianseudulta on löytynyt monelle lentopalloilijalle tuttu vamma.

–  Infraspinatus-lihaksessa on pieni repeämä. Se tuli todennäköisesti Raaseporin kisan kaatumisesta, ja olkapää on oireillut siitä saakka, Helander kertoo.

–  Harjoitusheittoja on tullut vähemmän kuin oli suunniteltu, mutta tästä voi tulla silti ihan hyvä kausi.

Terveenä kohti unelmaa

Helander aloittaa kauden 25. toukokuuta Vantaalla Kultainen keihäs -kilpailussa. Vastassa on ainakin trinidadilainen olympiavoittaja Keshorn Walcott.

Paavo Nurmen kisoissa 11. kesäkuuta on jo täysi rähinä, kun Helander astelee keihäspaikalle olympiavoittaja Thomas Röhlerin, maailmanmestari Johannes Vetterin ja Euroopan mestari Antti Ruuskasen kanssa.

Helanderille kauden pääkilpailut ovat 22-vuotiaiden EM-kisat heinäkuussa Gävlessä ja Dohan MM-kisat syys-lokakuun vaihteessa.

Lyhyen tähtäimen tavoitteistaan Helander puhuu varovaisesti, kun harjoittelua on rajattu olkapään ehdoilla.

–  Terveenä pysyminen on ykkösasia, Helander sanoo alkavasta kesästä.

Koko uran päätavoitteen Helander paukauttaa ääneen epäröimättä.

–  Unelma on totta kai olympiavoitto. Ja on ollut varmaan ainakin 10 vuotta.

Vasta 22-vuotiaan Helanderin suuri unelma lähestyy kilpailu kerrallaan. Tokion 2020 kesäkisojen keihäsfinaaliin on rapiat 350 päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.