Olympiakelpoisuus liipasimella – dopingpaljastukset lujittavat Venäjän lännenvastaisia asenteita

"Paljastuneet rikkomukset ja rangaistukset vahvistavat Kremlin käsitystä, että Venäjä on sodassa ulkomaailmaa vastaan"

Venäläisurheilijoiden dopingrikkomukset ja Venäjään kohdistetut rangaistukset ovat vain vahvistaneet maan lännenvastaisia asenteita. Riippumattoman CPT-tutkimusjärjestön (Center for Political Technologies) tutkija Tatjana Stanovaja arvioi, että maan johto uskoo käryjen johtuvan länsimaiden ajojahdista.

– Paljastuneet rikkomukset ja rangaistukset vahvistavat Kremlin käsitystä, että Venäjä on sodassa ulkomaailmaa vastaan, Stanovaja kertoo.

– Venäjällä mietitään, miksi joidenkin urheilijoiden teot paljastuvat ja toisten eivät. Presidentti Putin uskoo, että kyse ei ole dopingista vaan Venäjä-vastaisuudesta.

Stanovaja ennustaa, että Kremlin retoriikka kiivastuu edelleen, jos Kansainvälinen olympiakomitea KOK sulkee Venäjän tavalla tai toisella Pyeongchangin talvikisoista. Venäjä rinnastaa vastakkainasettelun urheilussa Ukrainan ja Syyrian tilanteen kiristämiin väleihin.

Nykyinen varapääministeri ja entinen urheiluministeri Vitali Mutko kiisti ylhäältä johdetun dopingjärjestelmän viimeksi viime viikon lopulla. Presidentti Putin esitti marraskuussa, että länsi ryvettää Venäjää vaikuttaakseen maan presidentinvaaleihin.

Menestyksestä tuli liian tärkeää

Venäjä pumppasi Sotshin 2014 talvikisoihin yli 40 miljardia euroa. Menestykseen pyrittiin kaikin keinoin, ja Venäjä voitti kisojen mitalitilaston. Uusintatestien jälkeen Venäjältä on riistetty 11 mitalia, mikä on pudottanut sen mitalitaulukossa kolmanneksi.

– Urheilulla on valtava medianäkyvyys ja poliittinen merkitys. Se johti ylilyöntiin, josta seurasi olympialiikkeen pahin skandaali, Moskovan talouskorkeakoulun asiantuntija Sergei Medvedev arvioi Venäjän saamia kolhuja.

– Tämä on ollut paha isku Venäjän urheilulle.

Nyt Venäjällä valmistellaan jalkapallon 2018 MM-turnausta ja jännitetään olympiapäätöstä. KOK käsittelee Venäjän oikeutta osallistua Pyeongchangin olympialaisiin tiistaina alkavassa kokouksessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.