Olympiavoittaja Frenzel löysi parhaan tuulirakosen – suomalaiset jäivät yhdistetyn mäkiosuudelle karusti kärjestä

Kärki karkasi suomalaisilta yhdistetyn suurmäen kilpailun mäkiosuudella Seefeldin MM-kisoissa. Saksan kaksinkertainen olympiavoittaja Eric Frenzel hyödynsi vaihtelevat tuuliolot parhaiten ja ponnisti 130,5 metrin hypyllä kilpailun kärkeen.

Itävallan Mario Seidl, Norjan Jan Schmid ja Itävallan Franz-Josef Rehrl pääsevät iltapäivällä 10 kilometrin hiihtoon Frenzelin tuntumassa.

Ilkka Herola oli suomalaisista paras, mutta hän joutuu hiihtoon minuutin ja 51 sekunnin takaa-ajoasemista sijalta 20. Leevi Mutru on mäen jälkeen sijalla 23, Eero Hirvonen sijalla 27 ja Arttu Mäkiaho sijalla 29.

Yhdistetyn mäkivalmennuksesta vastaava Jarkko Saapunki antoi isot kehut Mutrulle ja Mäkiaholle, mutta joukkueen ässillä Herolalla ja Hirvosella ei sujunut yhtä hyvin.

–  Oli pakko tuulettaa Artun ja Leevin hyppyjen jälkeen, kun he paransivat 20 metriä harjoitushypyistään, Saapunki iloitsi.

Mäkiaho pääsi Innsbruckin HS130-mäestä 116 metriin ja Mutru 118,5 metriin. Ponnistuksessa myöhästynyt Hirvonen tuli matalammalta lähtölavalta 111 metriin ja Herola 117 metriin.

–  Eeron ponnistus tuli tosi lyhyeltä matkalta. Hän jäi kerrosta alemmalle lentoradalle. Herolan vauhti oli niin hidas, että laskuasennossa täytyi olla jotain pielessä, Saapunki arvioi.

Herola harmitteli eroa mitalikamppailuun

Mäen jälkeen Herola näyttää kamppailevan lähinnä pääsystä hyville pistesijoille, jotka ovat minuutin päässä. Kärki on pahasti karussa.

–  Olen suorituksena tyytyväinen hyppyyni, mutta eroa kärkeen kertyi turhan paljon. Toivoin parempaa, mutta täytyy lähteä hiihtoon sieltä, mihin mäkipisteet riittävät, Herola totesi.

Mutru oli tyytyväinen kisareissun pisimpään hyppyynsä.

–  Löytyi hyvä kisalatinki ja jalka tuntui edellispäiviä herkemmältä. Sain oikealla hetkellä ylämäen nopeuden ja tekniikan kuntoon, Mutru iloitsi.

Myös Mäkiaho ajoitti parhaan hyppynsä oikeaan hetkeen.

–  Treenipäivät olivat vaikeita, joten tähän parannukseen pitää olla tyytyväinen. Tämä oli askel oikeaan suuntaan, Mäkiaho totesi ja tunnusti murehtineensa hyppyvirettään.

–  En ole meinannut saada unta, kun olen miettinyt, mikä hypyssä on vikana.

Lähtölavaa siirreltiin moneen kertaan

Jury siirteli hyppääjiä lähtöpuomien 15–19 välillä kilpailun aikana. Se oli vaihtelevassa tuulessa välttämätöntä.

–  Takatuuli ja vastatuuli pakottivat muutoksiin, Saapunki kertoi.

Järjestäjät toimivat oikein myös Herolan mielestä.

–  Keli vaihteli niin paljon, ettei siinä ollut muuta vaihtoehtoa, Herola vahvisti.

Hiihto-osuus alkaa kello 17.15 Suomen aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.