Olympiavoittaja luovutti ja ehdotti avointa Israel-linjausta

Vastuu boikotista ei saa jäädä urheilijoille eikä valmentajille

Iranin Painiliiton puheenjohtaja, olympiavoittaja Rasoul Khadem erosi keskiviikkona tehtävästään ja vaati maan johtoa täsmentämään kantansa kilpailemisesta israelilaisia urheilijoita vastaan. Iranilaiset urheilijat ovat toistuvasti kieltäytyneet kohtaamasta israelilaisia maan islamilaisen vallankumouksen jälkeen vuodesta 1979.

Iranilaiset ovat keplotelleet kamppailuista israelilaisia vastaan eri verukkein. Urheilijat ja valmentajat ovat saaneet siitä rangaistuksia, mikä on Khademin mielestä väärin.

– Jos meidän täytyy jatkaa käytäntöä välttää ottelut sionistisen valtion urheilijoita vastaan, vastuuta ei voi jättää urheilijoille eikä heidän valmentajilleen, Khadem kritisoi tilannetta radiossa uutistoimisto Isnan mukaan.

Kymmenet iranilaiset urheilijat ovat tehneet boikottipäätöksen joko omasta tahdostaan tai viranomaisten painostamina.

Khadem on kritisoinut maan politiikkaa sen jälkeen, kun Alireza Karimi sai Kansainväliseltä painiliitolta kuuden kuukauden kilpailukiellon. Karimia rangaistiin, kun hän hävisi ottelunsa 23-vuotiaiden MM-kisoissa välttääkseen Israelilaisen kohtaamisen seuraavalla kierroksella.

Karimin valmentaja Hamidreza Jamshidi tuomittiin kahden vuoden toimitsijakieltoon.

Vaaka pelasti Miresmaeilin

Vastaavia tapauksia tunnetaan useita. Iranilaiset ovat vältelleet israelilaisia tahallisilla aiempien kierrosten tappioilla, tekeytymällä sairaiksi tai muilla verukkeilla, joilla he ovat pyrkineet välttämään rangaistukset.

Judon kaksinkertainen maailmanmestari Arash Miresmaeili tuli Ateenan 2004 olympialaisten punnitukseen tarkoituksellisesti ylipainoisena tullakseen hylätyksi ottelusta Israelin edustajaa vastaan.

Miresmaeili kertoi tehneensä ratkaisun "tukeakseen Palestiinan kansaa sen kärsimyksissä" ja sai teostaan kiitosta maan ylimmältä johtajalta Ajatollah Ali Khameneilta.

Pelimiehen taktinen luovutus

Vain kaksi kuukautta sitten valitun Khademin ero palveli esimerkkinä useiden Iranin Painiliiton työntekijöille. Uutistoimisto Isna luonnehti tilannetta joukkoirtisanoutumiseksi.

– Luovuttaminen on joskus paras keino vastustaa jotain, Khadem perusteli ratkaisuaan.

– Luonteeni on sen verran erikoinen, että tulin tulokseen, ettei homma enää toimi.

Khadem haluaa maan johdolta ja turvallisuusviranomaisilta selkeän linjauksen, miten urheilussa pitäisi toimia.

– Ei voi olla oikein, että urheilijat joutuvat hyväksymään tappion tai juoksemaan lääkäreiden perässä saadakseen lääkärintodistuksen kilpailukyvyttömyydestään. Meidän pitäisi käyttäytyä rehellisesti ja hyväksyä seuraukset, Khadem ehdotti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.