Päävalmentaja Reijo Jylhä: Jyväskylän valmennusosaamisen pitäisi koordinoida suomalaista huippuhiihtoa

Monen konkarin lopettaminen kirittää maastohiihdossa tarvetta nostaa nuoria hiihtäjiä maailmancupin ja arvokisojen joukkueisiin. Maailmancupin ladut ovat jäämässä taakse ainakin Aino-Kaisa Saariselta, Mona-Liisa Nousiaiselta, Ville Nousiaiselta, Toni Ketelältä ja Matias Strandvallilta.

Väistyvä päävalmentaja Reijo Jylhä uskoo, että nuoret ottavat paikkansa, kunhan heihin panostetaan kunnolla.

– Pitää uskaltaa tehdä valintoja. Esimerkiksi Lauri Lepistö on ollut mitalihiihtäjä nuorten kisoissa (20-vuotiaiden MM-pronssia 2016), joten sellaisia urheilijoita pitää viedä eteenpäin. Meillä ei voi olla Venäjän ja Norjan kaltaista systeemiä, että joka vuosi pitäisi arvioida kaikki urheilijat puhtaalta pöydältä, Jylhä sanoo.

Hänen vuonna 2014 alkaneella päävalmentajakaudellaan A-maajoukkueeseen on noussut viisi hiihtäjää. Heistä Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen ovat kuuluneet maajoukkueeseen pitempään, mutta tälle kaudelle sinne nousivat Johanna Matintalo, Lauri Vuorinen ja Antti Ojansivu. Heistä Matintalo ja Vuorinen olivat mukana olympialaisissa.

Jylhä arvioi, että on hyvä tavoite nostaa vuosittain yksi uusi hiihtäjä A-maajoukkueeseen niin, että tämä pystyy tekemään tulosta maailmancupissakin.

– Vuonna 2020 on seuraava kausi, jolloin ei ole arvokisoja. Siihen pitää tehdä hyvä suunnitelma, miten hiihtäjiä kierrätetään maailmancupissa, Jylhä miettii.

 

Jyväskylä keskiössä

 

Jylhän mielestä Jyväskylän valmennusosaamisen pitäisi koordinoida suomalaista huippuhiihtoa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan liikuntateknologian yksikkö aloitti toimintansa Vuokatissa 2004, ja se suuntautuu etenkin pohjoismaisiin hiihtolajeihin. Jyväskylässä toimiva Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (Kihu) on tiivisti mukana muun muassa hiihdon testauksessa.

– Niiden ja Vuokatin ja Rovaniemen valmennuskeskusten yhteistyö on se malli, jolla pystytään tekemään suomalaista huippu-urheilua, Jylhä sanoo.

Esimerkiksi Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat Vuokatin hiihtolukion kasvatteja.

– Vuokatin lisäksi Rovaniemi on ollut tärkeä paikka nousussa aikuisten sarjaan, Jylhä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Väistyvä päävalmentaja Jylhä: Yhteistyö on ainoa tie huipulle

Jylhän jäähyväiskauden tunnusluvut: Kaksi hiihtäjää toi neljä mitalia

Jylhä keskittyy huippu-urheilun edistämiseen kotikaupungissaan