Pärmäkoski näpäyttää asiantuntijoita ja hiihtää sunnuntaina

Kahtena edellisenä talvena Krista Pärmäkoski on kiihdyttänyt vauhtinsa yhdistelmähiihdossa arvokisamitaleille.

Kisa missä hiihtäjät vaihtavat suksiaan puolimatkassa on pysynyt tiukasti olympialaisten ja MM-viikkojen ohjelmassa, vaikka urheilijoilla olisi oma sanottavansa kyseisestä harvakseltaan starttikalenterissa olevasta kilpailumuodosta.

– Matka ei ole jäämässä pois, jos ensi vuoden maailmancupin kalenterissa on kolme skiathlon-kisaa, Pärmäkoski kommentoi.

Henkilökohtainen arvokisamestaruus uupuu vielä Pärmäkosken palkintokaapista. Eikä hän nosta itseään suurimmaksi suosikiksi Seefeldissäkään. Norjan jyrämäisesti kautta hallinnut Therese Johaug on suomalaisen paperilla ykkönen.

– Therese vie ja muut vikisee.

– Hän (Johaug) on kehittynyt kaikilla osa-alueilla. On pystynyt panostamaan kaikkeen, kun ei ole ollut kilpailuja, Pärmäkoski jatkoi.

Suomen naishiihdon keulakuvaksi viime vuosina noussut Pärmäkoski jatkaa Seefeldin MM-urakointiaan lauantain perään heti sunnuntaina, kun ohjelmassa on pariviesti perinteisellä. Pärmäkosken kaverina hiihtää nousukuntoinen Vieremän Koiton Kerttu Niskanen.

– Jäätävän kova kunto ja jäätävän kova taistelija, Pärmäkoski luonnehti koittolaista.

Lukuisat maastohiihdon suomalaisasiantuntijat ovat etukäteen kritisoineet Pärmäkosken sortuvan kisa-ahnehdintaan Tirolin maisemissa.

Ulkopuolisten mielestä Pärmäkosken olisi pitänyt ehdottomasti jättää sunnuntai väliin, koska palautuminen seuraavaan, tiistaina hiihdettävään 10 kilometrin perinteisen lähtöön jää liian lyhyeksi.

– Jos en olisi hiihtänyt peräkkäisinä päivinä, olisivat asiantuntijat sanoneet, että miksi en hiihdä. Nyt kun hiihdän, on se asiantuntijoiden mukaan liikaa, Pärmäkoski kuittasi.

Pärmäkoski, 28, on urallaan kuitenkin osoittanut lukuisia kertoja, kuinka hänen huippuunsa viilattu kroppa kestää arvotapahtumien tiivistahtisen rasituksen. Pärmäkoski urakoi viime talvena Etelä-Korean olympialaduilla kaikki matkat.

Lahden MM-kisoissa, missä ohjelma sama kuin Seefeldissä, Pärmäkoski hiihti neljä matkaa. Ulos ohjelmastaan hän jätti sprintin niin vapaalla kuin parin kanssa.

Ja jo Oslossa meni kaikki matkat talvella 2011, ja pariviestistä irtosi MM-hopeaa Aino-Kaisa Saarisen kanssa.

Pärmäkosken mukaan lauantain tiivis kisapäivä mahdollisine illan palkintojenjakoineen ei ole ongelma valmistautumisessa sunnuntaiseen.

– Mennään nyt kisa kerrallaan. Totta kai olen urheilijana luonut siihen omat kaavani, Pärmäkoski raotti.

Pärmäkoski kilpaili edellisen kerran kolme viikkoa sitten SM-Imatralla. Sen päälle on haettu latinkia Seiser Almin viimeistelyleiriltä.

– Hyviä harjoituksia, mutta rennosti. Henkinen kuorma oli kasvanut sen verran kovaksi, että kaipasin rauhoittumista. Odotan kisoja innolla.

Suomalaisten lauantain mitalisuosikki joutuu starttaamaan uudella skiathlon-monolla. Edellinen luottojalkine ehti palvella Pärmäkoskea viisi vuotta. Madhusilta on kuitenkin tullut hänen mukaansa tilalle vielä parempi versio, joka on harvinaisen mukavan tuntuinen.

Päävalmentaja Matti Haavisto ennusti naisten yhdistelmäkisaan löytyvän vauhtia heti alusta alkaen. Keli sanelee sitten lopullisen taktiikan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .