Pandemia uhkaa Tokion kisoja edelleen – koronaviruksen rokoteohjelmassa tulee kiire, vaikka rokote valmistuisi syksyksi

John Coates myöntää, että koronavirus aiheuttaa vakavan uhan Tokion olympialaisille myös ensi vuonna. Kuvassa myös (oikealla) järjestäjien edustaja Yoshiro Mori. Lehtikuva/AFP

STT

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n ohjausryhmää johtava John Coates myöntää, että koronavirus aiheuttaa vakavan uhan Tokion olympialaisille myös ensi vuonna. Koko maailman kattavaa rokoteohjelmaa ei välttämättä ennätetä toteuttaa ajoissa, vaikka rokote onnistuttaisiin kehittämään tämän vuoden puolella.

Tokion olympialaiset on siirretty koronapandemian takia järjestettäväksi ensi vuonna heinä-elokuun vaihteessa.

–  Haaste on valtava, kun kisoihin on tulossa 11  000 urheilijaa, 5  000 virkailijaa ja valmentajaa, 20  000 median edustajaa ja 4  000 paikallista työntekijää sekä 60  000 vapaaehtoista kaikkiaan 206 maasta, Coates sanoi.

–  Se on valtava joukko ihmisiä.

Näillä näkymin kisat voi järjestää turvallisesti vain, jos rokote saadaan valmiiksi ja kyetään tuomaan tarjolle kaikkialla.

Vaikeaksi menee ilman rokotetta

Coates koordinoi olympiajärjestelyitä KOK:n puolesta. Hän vahvisti australialaisen News Corporation -mediayhtiön haastattelussa Japanin pääministerin Shinzo Aben viestin, ettei kesäolympialaisia voida siirtää toistamiseen.

–  Kisoja ei voi enää siirtää, ja meidän on otettava huomioon se mahdollisuus, ettei rokotetta saada valmiiksi ennen kisoja, ja se, ettei sitä riitä kaikkialle maailmassa, Coates sanoi.

Kisojen kannalta seuraava kriittinen ajankohta on lokakuu. Koronatilanteen varalta tarkennettua kisojen järjestelysuunnitelmaa aletaan työstää siinä vaiheessa.

–  Meidän täytyy esimerkiksi ratkaista, eristetäänkö olympiakylä karanteenin tapaan, siirretäänkö kisoihin tulevat urheilijat joksikin aikaa eristyksiin, rajoitetaanko yleisömäärää kaikilla kisapaikoilla ja täytyykö meidän erottaa haastattelualueilla urheilijat ja media toisistaan, Coates luetteli järjestelyihin mahdollisesti tulevia muutoksia

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut