Pelataanko Hippoksella jääkiekon MM-kisat vuonna 2022? – ”Isäntäkisassa mukana myös Jyväskylä”

Villi visio: jääkiekon MM-kisat 2022 Jyväskylässä.

Ajatus kalskahtaa mahtipontiselta ja utopistiselta, mutta ei välttämättä sitä ole. Kesällä 2018 suunnitelman toteutumista voi luonnehtia näin: ei todennäköistä vaan ei mahdotonta.

– Pidän mahdollisuuksia hyvinä, Hippos2020-hankkeen viestinnästä vastaava Kari Tyni lisää.

 

Varmaa on se, että Suomi isännöi lätkän MM-turnausta toukokuussa 2022 (alustavat päivämäärät 6.–22.5.).

Hakuanomukseensa Jääkiekkoliitto kirjasi kisakaupungeiksi Tampereen ja Helsingin. Nämä kaupungit ovat esiintyneet myös myöhemmissä turnaustiedoissa ja uutisoinnissa.

Liiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kuitenkin vahvistaa, että isäntäkaupunkeja ei ole kiveen hakattu.

– Haimme kisoja Tampere–Helsinki-yhdistelmällä, mutta olemme lähettäneet tarjouspyynnöt kaikille potentiaalisille kisapaikkakunnille, ja kaikilta olemme ne myös saaneet, Nurminen viestittää.

– Hippos2020 on myös tarjouksen lähettänyt ja on kisassa mukana.

 

Viime joulukuussa Nurminen vastasi Keskisuomalaisen tiedusteluihin suuntaa-antavasti.

”Tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto on se, että menemme loppuun asti alkuperäisellä suunnitelmalla”, Nurminen tuolloin kertoi.

Nyt lausunnot ovat empivämpiä.

– Seuraamme suunnitteilla olevien areenaprojektien etenemistä ja teemme näillä näkymin päätöksen kisapaikoista kesäkuun 2019 loppuun mennessä, Nurminen vastaa lomamatkallaan Portugalissa.

 

 

Todennäköisesti kisojen ykkös-isäntä on Tampere. Suomalaisen jääkiekon mekkaan rakennetaan täyttä vauhtia Kansi ja Areena -kompleksia (kustannusarvio 550 miljoonaa euroa), jonka ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua 2022.

– Jos Tampere on kisojen pääpaikka, se tukee Jyväskylän hanketta. Etäisyys kaupunkien välillä on ihanteellinen, Tyni toteaa.

Jako kaupunkien välillä on selvä. Kisojen ykköspaikassa pelataan Suomen alkulohko ja ratkaisukamppailut. Kakkoskaupungissa kiekkoillaan toinen alkulohko, johon myös riittää lajin suurmaita.

Kamppailu kakkosisännän statuksesta on kovaa. Jyväskylä vääntää kättä Helsingin, Turun ja mahdollisesti Oulun kanssa. Kaikkiin näihin kaupunkeihin suunnitellaan parhaillaan uutta areenaa.

Helsingissä puuhataan HIFK-vetoista ”maailman moderneinta tapahtuma-areenaa” Helsinki Gardenia. Kysymys kuuluu, ehtiikö hanke kevään 2022-karkeloihin. Pääkaupungin kakkosvaihtoehto on vanha tuttu Ilmalan areena.

 

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto pitää tärkeänä, että jääkiekon MM-kisojen kohdalla päästäisiin irti perinteisestä kolmiyhteydestä Helsinki–Tampere–Turku.

– Palloliitto näytti esimerkkiä antamalla 19-vuotiaiden jalkapallon EM-kisat Seinäjoelle ja Vaasalle, Koivisto totesi.

– Sitä en osaa sanoa, mitkä Jyväskylän todennäköisyydet vuoden 2022 turnausisännäksi ovat. Mutta tosi mielellä olemme kilvassa mukana.

Tyni komppasi.

– Kyseessä ei ole Hippos2020- projektin markkinointitemppu, hän huomautti.

– Jyväskylässä MM-otteluilla olisi uutuusarvo ja sitä kautta valtaisa vetovoima.

 

Aikataulu on kireä myös Jyväskylän kohdalla.

– Jos rahoittajat ja rakennuttajat tekevät Hippos2020:n lopulliset investointipäätökset syksyllä, monitoimiareenan rakentaminen voisi alkaa vuodenvaihteessa, Tyni valaisi.

– Tämän aikataulun toteutuessa areena on valmis lokakuussa 2020.

Ongelmaksi kisojen suhteen muodostuu se, että uuden Hippoksen rakentaminen ei pääty monitoimihallin valmistumiseen.

– Rakennustyömaalle emme voi MM-turnausta tuoda. Siksi on tärkeää, että suurin osa alueesta on kunnossa jo toukokuussa 2022, Tyni selvitti.

JYPin osalta aikataulutus merkitsisi sitä, että seura pelaisi liigakauden 2019–2020 loppuun nykyisessä kilpahallissa. Seuraavan kauden hurrikaaniryhmä aloittaisi pitkähköllä vieraskiertueella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .