Piippo ja Mäki laskevat hiihtomaajoukkueen keski-ikää – Uusi päävalmentaja Haavisto tähyää hallittuun sukupolvenvaihdokseen

19-vuotias Eveliina Piippo ja 23-vuotias Joni Mäki ovat maastohiihtomaajoukkueen nuorennusleikkaus ensi kauden A-maajoukkueeseen. Hiihtoliitto julkisti perjantaina kahdeksan naisen ja kymmenen miehen eliittiryhmän, joka tähyää menestykseen Seefeldin MM-hiihdoissa.

– Eveliina ja Joni ovat jo hiihtäneet kohtuuhyvin maailmancupissa ikäänsä ja siihen nähden, paljonko ovat päässeet kiertämään maailmancupia, uusi päävalmentaja Matti Haavisto luonnehti puhelimitse Norjasta, jossa hän on henkilökohtaisen valmennettavansa Krista Pärmäkosken kanssa suksitesteissä.

Uusi nimi maajoukkueessa on myös 26-vuotias Susanna Saapunki. Hänen kehitystään hidasti viime kaudella keuhkokuume.

A-maajoukkue koostuu pääosin kansainvälisiltä laduilta tutuista hiihtäjistä. Ryhmän kokenein on toukokuun alussa 40 vuotta täyttävä Riitta-Liisa Roponen.

– Pitkällä tähtäimellä pyrimme tekemään maajoukkueessa hallitun sukupolvenvaihdoksen. Kokeneilla hiihtäjillä on toistaiseksi vielä parhaat tulokset, Haavisto totesi.

Viime kauden maajoukkuehiihtäjistä uransa lopettivat Toni Ketelä, Ville Nousiainen ja Aino-Kaisa Saarinen. Maajoukkueen ulkopuolelle jääneistä hiihtäjistä Matias Strandvall keskittyy pitkille matkoille. Maajoukkueesta pudottamisestaan yllättynyt Ari Luusua kertoi STT:lle puntaroivansa, mihin suuntaan jatkaa uraansa.

Ryhmäkoko rahavarojen mukaan

Hiihtomaajoukkue valmentautuu ja kilpailee Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan ensi kaudella noin 1,5 miljoonan euron budjetilla, josta Olympiakomitean osuus on parisataatuhatta euroa.

A-maajoukkueen koko pieneni 20 hiihtäjästä 18:aan. Haaviston mukaan urheilijamäärä on talouden sanelema.

– Tällä porukalla saamme aikaan hyvän leirityksen. Jos urheilijamäärä kasvaisi, se vaatisi myös isompaa ryhmää suksihuoltoon ja fysioterapiaan, Haavisto kertoi.

Maajoukkuehiihtäjät kokoontuvat 19. toukokuuta Helsinkiin ja aloittavat leirityksensä 20. toukokuuta Norjan Sognefelletistä. Viime vuoteen verrattuna heinäkuun leiri jää pois ohjelmasta, mutta elokuun leiri Italiassa aikaistuu.

Hiihto

Virtanen ottaa vastuun sprinttihiihtäjien valmennuksesta

– Maastohiihdon A-maajoukkueessa ei ole kuluneen kauden tapaan erillistä sprinttimaajoukkuetta, vaan kaikki maajoukkuehiihtäjät kuuluvat kahdeksan naisen ja kymmenen miehen ryhmään.

– Päävalmentaja Matti Haaviston mukaan sprinttereillä on silti eriytynyttä harjoittelua ja leiritystä verrattuna ns. normaalimatkojen hiihtäjiin.

– A-maajoukkueen leiritys alkaa 20. toukokuuta Norjan Sognefelletistä. Lisäksi ohjelmaan kuuluvat leirit kesäkuussa Sotkamossa, elokuussa Italian Pontresinassa, syyskuussa Itävallan Seefeldissä ja lokakuussa Italian Val Senalesissa. Pontresinan ja Val Senalesin korkean paikan leireille on matalan paikan vaihtoehto.

– Maajoukkueen uudessa valmennusryhmässä sprinttereistä vastaa valmentaja Mikko Virtanen. Haaviston ja Virtasen ohella valmennusryhmään kuuluu Teemu Pasanen.

– Maajoukkueen testaus jatkuu aiempaan tapaan Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa. Ensimmäiset testit ovat Norjan-leirin jälkeen kesäkuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.