Pitkämäki säikähti Tukholmassa: "Meinasin hävitä ruotsalaisille"

Suomalaisessa yleisurheilussa on luotettu iät ja ajat keihäänheittäjiin ja kymmenen viime vuotta useimmiten juuri Tero Pitkämäkeen. Arvokisojen seitsenkertainen mitalisti oli luottamuksen arvoinen myös sunnuntaina Tukholmassa päättyneessä maaottelussa.

Pitkämäki johti keihäsmiehet maaottelun kolmoisvoittoon voittotuloksella 84,42. Ari Mannio oli toinen tuloksella 82,85 ja Teemu Wirkkala tasokkaan kilpailun kolmas tuloksella 82,73.

Timanttiliigan voiton perjantaina saavuttanut Pitkämäki joutui kuitenkin kaivamaan voiton tavallista syvemmältä. Hän oli ennen kolmatta heittovuoroaan peräti kahden ruotsalaisen perässä.

– Kyllä siinä oli pelko mielessä. Katastrofi oli niin lähellä, Pitkämäki tunnusti.

– Nivunen ilmoitti jo lämmittelyssä, etten pysty missään tapauksessa kuuteen heittoon, ja kolmannessa heitossa kramppasi pohje.

Pohjekivusta huolimatta Pitkämäki sai keihään 85 metrin tuntumaan, ja hänen kautensa päättyi siihen riuhtaisuun.

– Tuntuu, että ruotsalaiset on pakko voittaa ainakin keihäänheitossa. Onneksi sain viimeisteltyä sen kolmannen heittoni riittävän hyvin.

Pitkämäen kilpailu ja kausi olisi päättynyt kolmannen kierroksen heittoon, vaikkei heitto olisi onnistunutkaan.

– Kramppi oli niin paha, että pohje olisi revennyt, jos olisin jatkanut.

Timantti visussa tallessa

Pitkämäki, 32, oli silminnähden tyytyväinen keihäskilpailun tulokseen. Mielihyvää kasvatti myös koko kauden saldo, MM-pronssi, Timanttiliigan keihäsmestaruus sekä kuusi yli 87 metrin tulosta kauden kisoista.

– Olen kauteen tyytyväinen, mutta ihan täysosuma tämä ei ollut.

Pitkämäki olisi ollut täydellisen tyytyväinen siinä tapauksessa, että hän olisi yltänyt molempiin tavoitteisiinsa, maailmanmestaruuteen ja 90 metrin ylitykseen. Nyt Pekingin mitali oli vain pronssinen, ja 90 metriä jäi 91 sentin päähän.

Pientä lohtua Pitkämäki saa Brysselin palkinnostaan eli Timanttiliigan timantista.

– Se on matkassa edelleen mukana, muttei parane kertoa missä. Joku pian pöllii sen, Pitkämäki naureskeli.

Valmennusjohtaja uimakouluun

Keihäspisteet tulivat Suomelle 16–6, mutta Ruotsi voitti miesten ottelun 59 pisteellä. Ensimmäisen päivän jälkeinen ero säilyi siis muuttumattomana.

Naisten ottelussa Suomi otti yllättävän 29 pisteen voiton. Se tiesi valmennusjohtaja Jorma Kemppaiselle pulahdusta vesihautaan.

– Lupasin naisten joukkueelle, että saavat vaikka hukuttaa minut, jos voitto tulee, Kemppainen paljasti.

– Nyt täytyy vain toivoa, etteivät naiset vie minua lupauksestani ihan täyteen vastuuseen.

Kemppaisella ei ollut naisten joukkueesta pahaa sanottavaa maajoukkuevoiton jälkeen.

– Naiset ylittivät selvästi itsensä. Erityisen hienosti joukkuehenki tuli näkyviin Nooralotta Nezirin ja Sandra Erikssonin poisjääntien ansiosta. Tilalle löytyi nopeasti mitat täyttäviä paikkaajia. Varsinkin kautensa jo päättäneen Reetta Hurskeen suoritus aitajuoksussa ilahdutti, kun hän varmisti lajissa kolmoisvoiton.

Miesten joukkueessa juoksijat saivat tukkapöllyä.

– Emme saaneet sileillä juoksumatkoilla yhtään lajivoittoa, Kemppainen kauhisteli.