Ranskan fyysisyys oli liikaa Suomelle koripallon EM- avauksessa

Jamar Wilson (vas.) oli Susijengin ykköspyssy. Mies teki ottelussa 21 pistettä. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Petri Siitonen

Vuosi sitten Bilbaon Bizakaia-areenalla MM-turnauksen avausottelussa Suomi sai oikein kunnolla kyytiä Yhdysvalloilta.

Tämän syksyn EM-lopputurnaus käynnistyi Suomen osalta Arena de Montpellierissä isäntämaa Ranskaa vastaan.

Vuosi sitten avausottelu meni tähtipelaajia ihaillen. Eilen tahti oli toinen. EM-kisojen suurin voittajasuosikki Ranska joutui tekemään kovasti töitä sitkeän Suomen kanssa. Isännät karkasivat lopulta voittoon kolmannen neljänneksen loppupuolella.

Fyysisempi Ranska vei lopulta voiton jatkoajalla pistein 97–87 (45–37, 81–81).

Kotijoukkue pääsi vapaaheittoviivalle tuon tuostakin. Se kuvaa joukkueen vahvuutta ja voimaa. Suomalaisista ei ollut tällä saralla riittävästi vastusta.

Tappiosta huolimatta Suomen esitys oli hyvä. Joukkue jätti kentälle kaikkensa. Yritystä eikä taistelutahtoa puuttunut missään vaiheessa.

Eilisen esityksen jälkeen on selvästi helpompi jatkaa turnausta kuin vuosi sitten MM-kisojen konttauksen jälkeen.

Suomen joukkueen suurin yksittäinen onnistuja oli Jamar Wilson, joka pelasi aivan loistavan ottelun. Wilsonin rohkeilla ja onnistuneilla ratkaisuilla Susijengi pysyi pelissä mukana ensimmäisen neljänneksen. Wilson tehtaili lopulta 21 pistettä.

Wilson jätti varjoonsa jopa maailmaluokan pelintekijän isäntien tähtipelaajan Tony Parkerin. Sitä ei nähdä ihan joka päivä.

Oikeastaan kaikki kentällä käyneet pelaajat täyttivät paikkansa. Pelin suunnankääntäjäksi ei vain kenestäkään muusta suomalaisesta ollut lauantaina.

Ranskasta Nicolas Batum teki tyylillä tuhoisaa jälkeä. Nando de Colon nopeus oli myrkkyä Suomelle.

Jos tunnelma oli tapissaan Bilbaossa, niin kyllä se oli sitä myös eilen Montpellierissä. Reilut 10 000 katsojaa vetävä halli oli loppuunmyyty ja meteli oli luonnollisesti sen mukaista.

Arviolta noin 3 000 suomalaista näytti jälleen kerran parasta osaamistaan. Menoa sai seurata hieman jopa liikuttuneena. Niin hienosti Susijengin fanit jälleen elivät pelissä mukana.

Kun ovet avautuivat noin tunti ennen ottelun alkua oli meno melkoista. Kyllä siinä ranskalaiset joutuivat aikansa ihmettelemään suomalaisfanien laulantaa ja ilakointia. Lopulta Ranskan kannattajat vastasivat huutoon, mutta käytävillä Suomi vei selvän voiton.

Valitettavasti, mutta melko odotetusti kentällä Ranska dominoi isännän elkein. Eikä kisaisäntien kannustuksessakaan ollut moitteen sijaa.

Lauantain pelien perusteella Suomella on täydet mahdollisuudet edetä jatkoon.

Puola ja Bosnia-Hertsegovina kävivät tasaisen ja fyysisen taiston, jossa Puola piti pintansa. Kummankaan pelissä ei ollut mitään sellaista, johon Suomi ei pystyisi vastaamaan.

– Puola alisuoritti sen jälkeen, kun se johti 15 pistettä. Joukkueen hyökkäyspeli sekosi täysin, Suomen apuvalmentaja Jukka Toijala summasi.

Suomi voi voittaa hyvällä pelillä kummatkin joukkueet. En usko, että siihen vaaditaan mitään urotekoja. No, aika näyttää, miten Suomen käy.

Suomi kohtaa siis tänään hienon voiton napanneen Israelin. Huomenna vastassa on koripallossa alamäkeään eilen jatkanut Venäjä. Sitten on välipäivä, jonka jälkeen Susijengi ottaa mittaa Bosnia-Hertsegovinasta sekä alkulohkon päätöspelissä Puolasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.