Rugby-hullussa maassa päättyi 26 vuoden kuiva kausi

Kaksi teiniurheilijaa palautti Uuden-Seelannin mitalikantaan talviolympialaisissa.

Uusi-Seelanti on kaikkea muuta kuin mitalirohmu talviolympialaisten historiassa, mutta torstaina maa pääsi Pyeongchangissa valokeilaan kahdessa lajissa kahden teiniurheilijan voimin.

Ensin Zoi Sadowski-Synnott nappasi rugbyn mahtimaalle lumilautailun naisten big airin pronssia, ja noin tuntia myöhemmin Nico Porteous toisti tempun freestylen miesten lumikourussa.

Samalla Porteousista tuli 16 vuoden ja 91 päivän ikäisenä Uuden-Seelannin nuorin olympiamitalisti. Aiemmin ennätys kuului uimari Danyon Loaderille, joka saavutti hopeaa 17-vuotiaana Barcelonassa 1992.

– Oli mieletöntä onnistua tekemään parhaat suoritukset kahdella peräkkäisellä laskulla, Porteous kertoi mitalin varmistuttua.

Myös Sadowski-Synnott on vasta 16-vuotias.

– Hullua. En tiedä, mitä tuntea. En ole vielä tajunnut, mitä tapahtui, hän sanoi kisan jälkeen.

Aiemmin talvikisojen historiassa Uusi-Seelanti oli kyennyt vain yhteen hopeaan, kun alppihiihtäjä Annelise Coberger sijoittui toiseksi Albertvillen pujottelussa 1992. Näin Uusi-Seelanti katkaisi talvikisojen 26 vuoden mittaisen kuivan kautensa.

Kesäolympialaisissa uusiseelantilaisurheilijat ovat olleet paljon tutumpi näky palkintokorokkeella. Rio de Janeirossa 2016 maa ylsi ennätykseensä ottamalla yhteensä 18 mitalia. Näistä neljä oli kultaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.