Ruotsi maksoi Leijonille potut pottuina – "Vähän tulos mielestäni valehtelee"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue näki sunnuntaina maalinteon mallia eturivin paikoilta Tukholman Globen-hallissa. Oppitunnin piti vastustaja Ruotsi, joka nuiji Leijonat 5–1 ja voitti EHT-kotiturnauksensa puhtaalla pelillä.

Kolmen kruunun miehistö voitti kotiturnauksen kaikki kolme otteluaan. Suomea vastaan se teki maaleja tappavan tehokkaasti.

Kun Ruotsin tasoinen joukkue karkaa avauserässä alle 16 minuutissa 3–0-johtoon, ei vastustajalla ole paljon tehtävissä. Suomen hentoja toiveita herätteli kahdeksan sekuntia ennen ensimmäistä erätaukoa 1–3-kavennuksen ohjannut nelosketjun hyökkääjä Joel Mustonen.

Suomi paransikin peliään toiseen erään. Takaa-ajo tyrehtyi vajaat neljä minuuttia ennen erän loppua, kun puolustaja Julius Honka hukkasi kiekon hyökkäysalueella. Ruotsi pääsi ylivoimahyökkäykseen, jonka päätti 4–1-osumaan Dennis Everberg.

–  Kun vastustaja tekee kolme maalia ensimmäiseen erään, takaa on tiukassa pelissä vaikea tulla takaisin, uransa ensimmäisen A-maajoukkuemaalin tehnyt Mustonen kertoi Tukholmasta STT:lle.

"Olimme tehottomia"

Suomi oli kurittanut Ruotsia kauden kahdessa aiemmassa EHT-kohtaamisessa, joulukuussa Moskovassa 5–1.

Jotain vertauskuvallista oli siinä, että kahdesti osunut Linus Johansson upotti lopussa kiekon tyhjään maaliin, kun kavennusta ylivoimalla tavoitellut Suomi oli ottanut maalivahtinsa Frans Tuohimaan vaihtoon. Joulukuussa Moskovassa Tuohimaa paitsi torjui Ruotsin kumoon myös teki itse maalin vastustajan tyhjään pömpeliin.

–  Vähän tulos mielestäni valehtelee. Tulimme toiseen erään hyvin, mutta olisimme tarvinneet siihen maalin, Mustonen kertoi.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen saattoi vain kehua Ruotsin osumaprosenttia.

–  Ruotsi viimeisteli jäätävän tehokkaasti. Meilläkin oli maalipaikkoja, mutta olimme tehottomia, Jalonen myönsi Ylelle.

Suomen hyökkäyspelissä oli vielä Helsingin turnausavauksessa Venäjää vastaan juonta, mutta Tshekki- ja Ruotsi-pelit jättivät valjumman kuvan. Venäjää vastaan kunnostautuneet Jori Lehterä ja Teemu Pulkkinen olivat muiden mukana näkymättömiä.

Ruotsi kuin kotimaa

Vaikka selvät tappiolukemat jättivät lähes koko ikänsä Ruotsissa asuneen Mustosen suuhun karvaan maun, hänelle kausi on ollut menestyksekäs. Hänen Ruotsin SHL-liigassa pelaava göteborgilainen seuransa Frölunda voitti viime viikolla Mestarien liiga CHL:n.

Myös valinta noin kuuden vuoden tauon jälkeen Leijoniin oli askel eteenpäin.

–  Tästä oppii paljon. Maajoukkuepelit antavat buustia, 27-vuotias Mustonen sanoi.

Hän muutti Suomesta Ruotsiin pikkupoikana, kun isällä, Suomen naisten maajoukkuetta nykyisin luotsaavalla Pasi Mustosella oli valmennustöitä pohjoisessa Ruotsissa. Joel Mustonen on pelannut 2010-luvulla SM-liigaa Pelicansissa.

Kolmanneksi sijoittuneen Suomen perisynti Ruotsin EHT-kotiturnauksessa oli tehoton ylivoimapeli. Leijonat ei tehnyt yhtään ylivoimamaalia.

Suomi pelaa seuraavan kerran maaottelut ennen huhtikuun puoliväliä Tanskaa vastaan. Sitä ennen päävalmentaja Jalonen ja maajoukkueen GM Jere Lehtinen tekevät helmi- ja maaliskuussa noin viikon mittaiset NHL-tarkkailumatkat Pohjois-Amerikkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.