SCNG: Satoja uimareita ahdisteltiin mutta USA:n uimaliitto ei reagoinut – pelkäsi negatiivista julkisuutta

Uutisen mukaan Yhdysvaltain uimaliiton tavoite oli välttää kielteistä julkisuutta, joka olisi voinut johtaa sponsorisopimusten menetyksiin.

Sadat nuoret yhdysvaltalaiset uimarit ovat joutuneet seksuaalisen ahdistelun kohteiksi, koska Yhdysvaltain uimaliitto ei reagoinut tietoihin ahdistelusta, uutisoi Southern California News Group (SCNG). SCNG:n uutinen perustuu tuhansiin dokumentteihin, joiden mukaan ainakin yhdessätoista tapauksessa uimaliiton johtohenkilöt eivät ryhtyneet toimiin, kun ilmi tuli ahdistelusyytöksiä valmentajia kohtaan.

Uutisen mukaan Yhdysvaltain uimaliiton tavoite oli välttää kielteistä julkisuutta, joka olisi voinut johtaa sponsorisopimusten menetyksiin.

Vuodesta 1997 lähtien ainakin 252 uimavalmentajaa tai -toimitsijaa on pidätetty ja saanut syytteen tai rangaistuksen uimaliitolta alaikäisiin kohdistuneen seksuaalisen ahdistelun takia. Näiden tapausten yhteenlaskettu uhrimäärä on ainakin 590.

Yhdysvaltain uimaliitto on antanut elinikäisen toimintakiellon 138 valmentajalle ja toimitsijalle ahdistelutapausten takia, mutta SCNG:n mukaan joissakin tapauksissa toimintakieltojen antaminen on kestänyt todella kauan. Esimerkiksi raiskaus- ja hyväksikäyttötuomiot oikeudessa 1999 saanut valmentaja Erick Lans sai toimintakiellon vasta 2013.

SCNG:n mukaan Yhdysvaltain uintimaajoukkueen arvokisamatkoilla on tapahtunut raiskauksia, joista Yhdysvaltain uimaliiton hallitus on tiennyt.