SUEKin pääsihteeri Harri Syväsalmi dopingpaljastuksesta: "Ei mitään uutta"

"Näkemässäni uutisessa ei kerrottu mitään, mitä ei ole tiedetty Wadassa", Syväsalmi sanoo.

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) pääsihteeri Harri Syväsalmi ei hätkähdä kansainvälisen median sunnuntaina julkaisemista paljastuksista. Poikkeavat veriarvot on löydetty näytteistä, jotka on annettu vuosina 2001–2010, ja arvojen tarkkailua varten otettiin käyttöön urheilijoiden biologinen passi vuonna 2009.

– Näkemässäni uutisessa ei kerrottu mitään, mitä ei ole tiedetty Wadassa (Maailman antidopingtoimisto) ja muualla, Syväsalmi kuittasi uutiset STT:lle.

– Tämä osoittaa vain, miten välttämätöntä ja hienoa on, että urheilijoiden biologinen passi on tullut käyttöön.

Wada paneutui veridopingiin heti perustamisensa jälkeen 2000-luvun alussa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS otti samaan aikaan käyttöön veriarvojen ylärajat, joiden perusteella urheilija saattoi joutua kilpailusta sivuun.

Biologisesta passista tuli myöhemmin uusi työkalu veriarvojen valvomiseksi, minkä jälkeen raja-arvoista saatettiin luopua.

– Minulle ei ole mikään uutinen, että urheilijoilla on ollut vuosina 2001–2010 korkeita veriarvoja. Myös uutisoinnissa olisi pitänyt rajoittua näihin vuosiin, eikä viedä vertailua vuoden 2017 mitalisteihin saakka, Syväsalmi korosti.

Syväsalmen kokemuksen perusteella poikkeuksellinen veriarvo voi selittyä esimerkiksi korkean paikan leirillä.

– Epäilyttävien listalla on mainittu tapauksia, joissa urheilijalla on ollut joskus korkea veriarvo. Se voi johtua korkean paikan leiristä. Sen takia sinne korkean paikan leirille mennään, että hemoglobiini nousee, Syväsalmi rauhoitteli kohua.

Suomessakin tunnetaan urheilijoita, joilla on luonnostaan korkeat veriarvot. Ennen biologisen passin käyttöönottoa tällaisten urheilijoiden näytteet luokiteltiin rutiininomaisesti "epäilyttäviksi arvoiksi".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.