Saija Seppä pinkaisi reittiennätyksen Vaajakoskella – "Käyn koulua urheilun ehdolla, opiskelu on ihan kiva harrastus"

Suolahden Urhon maajoukkuemaileri Saija Seppä hurmasi vauhdillaan Pentin pinkaisu -hölkässä Vaajakoskella lauantaina. Vastikään treenileiriltä Portugalista palannut Seppä juoksi 4,6 kilometrin matkalla komean reittiennätyksen 16,37.

Vaikka Sepän omissa nimissä ollut entinen hölkkäsarjan ennätys koheni peräti 48 sekuntia, Oulussa nykyään asuva neitokainen ei pitänyt suoritustaan kovin kummoisena.

– Ihan ok-aika, mutta jalat olivat aika väsyneet. Kun oli aika paljon mäkiä, ne tuntuivat. Oli kuitenkin kiva juosta. Nuo mäet saivat kunnolla hengästymään.

Seppä sairastui lievästi neljä viikkoa kestäneen Portugalin leirin loppupuolella. Hän uskoi sen verottaneen hieman vauhtia Vaajakoskella.

– Hengitys puuskutti aika paljon. Onneksi ei tullut kuumetta ja onneksi oli juuri satanut vettä. Ei ollut katupölyä ja oli happirikas ilma.

Seppä aloitti viime syksynä arkkitehdiksi opiskelun Oulun yliopistossa. Pääpaino on kuitenkin urheilussa.

– Käyn koulua urheilun ehdolla. Se opiskelu on ihan kiva harrastus. Nyt voi rauhassa urheilla, kun tietää, mitä tekee urheilun jälkeen. Toivottavasti viimeistään 30-vuotiaana valmistuisi. Se akateeminen vapaus helpottaa paljon.

Teinivuodet takana

Sepän seuraava, paria astetta Pentin pinkaisua kovempi haaste on edessä kahden viikon kuluttua. Hän starttaa maastojuoksun SM-kisoihin Perniössä ensimmäisen kerran alle 22-vuotiaiden sarjassa.

– Just täytin 20. Teinivuodet ovat nyt takanapäin ja nyt pitäisi olla jotenkin aikuinen. Ei kyllä tunnu siltä. Ehkä joskus vielä tai sitten ei ikinä, Seppä naurahti.

Sepällä on takanaan useita nuorten kansainvälisiä arvokisoja. Ensi kesä on sikäli erikoinen, ettei arvokisoja hänen ikäluokalleen ole. Päätähtäin onkin ennätysparannuksissa ja Jyväskylässä heinäkuussa järjestettävissä Kalevan kisoissa.

– Aikuisten EM-kisat ovat tänä kesänä, mutta 1 500 metrin aikaraja (4.12) sinne on minulle vielä vähän kaukana.

Sepän ennätys 1500 metrillä on 4.19,55, joten EM-kisareissuun vaadittaisiin yli seitsemän sekunnin ennätysparannus.

– Viime kesänä en saanut täydellistä hyvää juoksua, joten ennätyksestäni pitäisi kyllä lähteä sekunteja jos kaikki menee hyvin, hän uskoi.

Sepän Vaajakoskella pinkaisema aika olisi riittänyt miestenkin 4,6 kilometrillä toiseen sijaan. Kaksislahkeisista hänen aikansa alitti ainoastaan JKU:n Valtteri Konttinen kellotettuaan 16,21.

Miesten hölkkäsarjaan osallistui myös koko FC Vaajakosken Kakkosessa pelaava jalkapallojoukkue. Valmentaja Mika Järviselle kovimman näytön kunnostaan antoi Juuso Haapasaari. Hän ehti Konttisen jälkeen kakkoseksi ajallaan 16,48.

Vasta 14-vuotias JKU:n Venla Saari hölkkäsi naisten 4,6 kilometriä toiseksi ripeimmin. Hänkin alitti ajallaan 17,01 Sepän entisen reittiennätyksen.

Kypsä ikä oli valttia

Kypsä ikä oli valttia naisten ja miesten kilpasarjoissa. Miesten 10 kilometrillä JKU:n Miika Takala, 39, tuuletti jo neljättä Pinkaisun voittoaan ja naisten peninkulmaa hallitsi Vaajakosken Kuohun Tiina Alhonen, 37. Kumpikaan ei hätyytellyt reittiennätyksiä.

– Keskinkertainen aika (33,41). Kaksi minuuttia jäin siitä, kun 2015 voitin, mutta onhan tässä tullut kolme vuotta lisää, tuumi Takala, joka ehti viikko sitten maantiejuoksun SM-kisojen puolimaratonilla kahdeksanneksi.

Ensimmäisen pinkaisuvoittonsa (39,47) napannut kahden lapsen äiti Alhonen ilmoitti lempimatkakseen maratonin. Ex-jalkapalloilijaa on valmentanut neljä vuotta menestyksellisesti Markku Savioja.

– Hänen valmennuksessaan olen parantanut aikojani todella paljon. Nyt on puolikas kulkenut hyvin ja kympilläkin taisi tulla ennätys, kehui Helsinki City Marathonille seuraavaksi tähtäävä Alhonen, joka on taittanut maratonin parhaimmillaan aikaan 3.07.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .