Seefeldin dopingvyyhdessä lisäpidätys – Saksalaislehti: Verensiirtoja tehty ympäri maailman, myös Suomessa

Viranomaiset ovat pidättäneet yhden henkilön lisää liittyen Seefeldin MM-hiihdoissa paljastuneeseen dopingvyyhteen, vahvisti Münchenin syyttäjänvirasto keskiviikkona. Lisäksi viranomaiset kertoivat tutkivansa 21 urheilijan osuutta veridopingiin. Urheilijat tulevat kahdeksasta maasta.

–  Urheilijat edustavat viittä eri lajia, joista kolme on talviurheilulajeja, täsmensi syyttäjä Kai Gräber.

Gräberin mukaan urheilijoiden epäillään osallistuneen "kolminumeroiseen" määrään verensiirtoja vuodesta 2011.

Verensiirtoja on epäilyjen mukaan tehty ympäri maailman, saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan myös Suomessa. Muiksi tapahtumapaikoiksi lehti listaa Saksan, Itävallan, Sveitsin, Etelä-Korean ja Havaijin. Ruotsalaislehti Expressenin mukaan myös Ruotsi kuuluu tähän joukkoon.

Nyt pidätetyn henkilön epäillään kuljettaneen veripusseja ja auttaneen urheilijoita verensiirroissa. Dopingverkoston keskushenkilöksi epäillään saksalaista urheilulääkäriä Mark Schmidtiä.

–  Kaksi Mark Schmidtin verkostoon liittyvää henkilöä oli paikalla olympialaissa 2018, Gräber sanoi Expressenin mukaan.

Mittasuhteet paisuvat

Seefeldin MM-hiihdoissa pidätettiin yhdeksän henkilöä, joista viisi oli urheilijoita. Virolaiset Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, kazakstanilainen Aleksei Poltoranin sekä itävaltalaiset Max Hauke ja Dominik Baldauf tunnustivat dopingin käytön. Poltoranin tosin pyörsi puheitaan myöhemmin.

Maastohiihdon lisäksi vyyhti koskee ainakin pyöräilyä. Kaksi itävaltalaista pyöräilijää on tunnustanut veridopingin, ja pääepäilty Schmidt on Gerolsteiner-pyöräilytallin entinen lääkäri.

–  Saatamme päätyä vielä tutkimaan suurempaa joukkoa urheilijoita kuin Fuentesin tapauksessa, Gräber sanoi.

Espanjalaislääkäri Eufemiano Fuentes pidätettiin vuonna 2010 dopingskandaalissa, joka koski yli 50 pyöräilijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.