Seksuaalinen häirintä kuohuttaa nyt urheilussa – Naisten futisvalmentaja: "Vanhemmat likat koetti saada nuorempia mukaan omiin juttuihinsa"

MTV Sport: Naisten joukkuepeleissä julmia kiusaamisen muotoja

Seksuaalinen häirintä urheilussa on saanut viime viikkoina julkisuutta, kun MTV Sportin Tulosruutu uutisoi tekemässään selvityksessä naisten jalkapallossa ja jääkiekossa ilmenneestä häirinnästä ja ahdistelusta.

Maanantaina aiheesta avautui Tulosruudun haastattelussa naisten jalkapallomaajoukkuetta vuosina 1995–2000 valmentanut Reima Kokko. Hänen mukaansa seksuaalista häirintää oli vaikea estää.

– Siihen ei vaan uskallettu puuttua. Jos joku alkoi laulaa niistä asioista, se ei ollut enää siinä joukkueessa mitään. Ei voinut oikeastaan muuta kuin tarkkailla tilannetta, Kokko sanoi.

Painostus oli joukkueen sisällä kovaa.

– Vanhemmat likat koetti saada nuorempia mukaan omiin juttuihinsa. Jos ei lähtenyt nuorempi likka mukaan, tuli painostusta, jopa treeneissä syöttökieltoja. Tämmöisen takia tiedän aika monta tyttöä, jotka lopettivat pelaamisen, ihan maajoukkuetason tyttöjä, Kokko lisäsi.

Neuvottelukunta huolissaan

Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta on huolestunut lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja kaltoinkohtelusta urheilussa. Neuvottelukunta kehottaa liikunta- ja urheilusektoria kehittämään toimia ongelmaan puuttumiseksi.

Kannanotossa tähdennetään, että aikuisten vastuulla on noudattaa Suomen lainsäädäntöä, kunnioittaa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimusta ja luoda jokaiselle lapselle ja nuorelle turvallinen liikuntatoimintakulttuuri.

Seksuaalinen häirintä aiheuttaa monia kielteisiä seurauksia lasten ja nuorten kehitykselle. Häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä.

Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta esittää, että liikunta- ja urheiluseurat tulevaisuudessa selvittävät vapaaehtoisten liikuntatoimijoiden taustat. Neuvottelukunta muistuttaa, että toiminnassa mukana oleville luottamushenkilöille tai muille henkilöille tehty ilmoitus epäasiallisesta toiminnasta pitää aina viedä eteenpäin ja selvittää perusteellisesti.