Senderos on Sveitsin Hyypiä

Philippe Senderos on kaikki melkein kaikessa Sveitsin jalkapallomaajoukkueelle. Toppari Senderosin onnistuminen on kenties suurin yksittäinen tekijä EM-lopputurnauksen toisen isäntämaan menestystoiveiden kannalta. Ne ovat korkealla.

- Haluamme huipulle asti. Olemme kuin vuorikiipeilijöitä, alpinisteja, jotka haluavat nousta korkeimmalla kohdalle, Senderos kuvaili joukkueen asennetta.

Vastuu on suuri, muttei uusi asia vasta 23-vuotiaalle Senderosille. Hän edustaa seuratasolla lontoolaista suurseuraa Arsenalia ja on pelannut Sveitsin maajoukkueissa 15-kesäisestä lähtien. Muitakin vaihtoehtoja oli: Genevessä syntyneen Senderosin isä on espanjalainen ja äiti serbi.

Keväällä 2002 Senderos oli maajoukkueen kapteenina voittamassa Sveitsille alle 17-vuotiaiden Euroopan mestaruutta. A-maaotteluita hänelle on kertynyt 27.

- Joukkueemme on yhä nuori ja kehitysvaiheessa, mutta jo MM-turnaus (2006) oli iso edistysaskel. Toivottavasti EM-turnaus kotikentällä olisi vielä pidempi askel, Senderos ruoti uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Oma pää puhtaana


Senderosin johdolla Sveitsi piti oman maalinsa puhtaana kesän 2006 MM-lopputurnauksessa. Senderosin veriset kasvot syöpyivät kansainvälisen jalkapalloyleisön mieleen lohkovaiheen päätösottelussa Etelä-Koreaa vastaan.

Senderos pukkasi Sveitsin johtoon ja samalla otsansa puolustajaan. Hän juhli uransa tärkeintä osumaa kirmaamalla verissäpäin vaihtopenkin suuntaan. Tuolla maalilla Sveitsi käytännössä varmisti paikkansa neljännesvälieriin, joissa hävisi Ukrainalle rangaistuspotkuilla. Senderos poimi MM-turnauksesta otsaansa yhä koristavan arven lisäksi olkapäävamman, joka piti hänet pelikentiltä sivussa kolmisen kuukautta.

EM-turnaukseen Senderos ja Sveitsi lähtevät ailahtelevasti sujuneiden maaotteluiden pohjalta. Isäntämaana Sveitsin ei tarvinnut karsia. Marraskuusta maaliskuuhun Sveitsille kertyi neljä tappiota putkeen. Saksa oli kaksi kuukautta sitten parempi kerrassaan 4-0.

- Kaikki Sveitsissä odottavat paljon tältä joukkueelta. Monet olivat pettyneitä, kun jäimme tasapeliin suurta jalkapallomaata Argentiinaa vastaan (1-1 kesällä 2007). Jo tämä kertoo kuinka pitkälle olemme päässeet muutamassa vuodessa, Senderos sanoi.

Ei itkenyt


Sveitsin tappioputki katkesi toukokuun lopussa 2-0-voittoon Slovakiasta.

Seuratasolla Senderosin ja Arsenalin pohjakosketus tuli maaliskuussa Mestareiden liigan puolivälierissä Liverpoolia vastaan. Liverpool voitti 4-2, ja Senderos katseli lähietäisyydeltä, kun Sami Hyypiä puski vastustajan avausmaalin. Ottelu sujui Senderosilta niin heikosti, että brittitabloidit kyseenalaistivat hänen henkisen terveytensä.

Senderosin kerrottiin itkeneen pukuhuoneessa.

- Vaadin itseltäni paljon, joten olin pettynyt niin kuin kaikki muutkin. Mutta en puhjennut itkuun enkä jäänyt harjoituksista pois kuten väitettiin, Senderos sanoi.

Arsenal ei pärjännyt Valioliigassakaan odotetusti vaan jäi kolmanneksi.

- Viiden pisteen etumatkan menettäminen muutamassa ottelussa oli todella raskasta. Ja sitten hävisimme Mestareiden liigassa, sekin oli valtava pettymys.

Lähteet: STT, AP, Reuters, Fifa.com, Uefa.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.