Southampton ilmoitti ensimmäisenä valioliigaseurana palkkaleikkauksista

Valioliigaseura Southampton ilmoitti torstaina pelaajiensa palkkaleikkauksista. Pelaajapalkkioita on tingitty pienemmiksi useissa manner-Euroopan sarjoissa, mutta Southampton ilmoitti leikkauksista ensimmäisenä valioliigaseurana.

Southampton kertoo, että pelaajat ja valmennusjohto ovat päättäneet luopua osasta huhti-, touko- ja kesäkuun palkoistaan. Samalla seurajohto takasi muun henkilökuntansa palkat kesäkuun loppuun.

–  Palkkajousto auttaa meitä turvaamaan seuran, henkilökuntamme ja yhteisömme tulevaisuuden, seura ilmoitti tiedotteessaan.

Britannian lähes 70 miljoonan väestössä on todettu Worldometers-sivuston mukaan lähes 61  000 tartuntaa ja yli 7  000 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Maan pääministeri Boris Johnson on viruksen takia sairaalahoidossa.

Valioliigan johto esitti viime viikolla pelaajapalkkioihin 30 prosentin yleistä leikkausta. Pelaajayhdistys ei hyväksynyt esitystä ja muistutti, että palkanalennukset leikkaisivat samalla verokertymää.

Pelaajat perustivat taistelurahaston

Southamptonin ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Valioliigan pelaajayhdistyksen jäsenet olivat keskiviikkona perustaneet rahaston Britannian terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n tueksi. Rahasto on pelaajien vastaus liigan johdon esittämään pelaajapalkkioiden leikkaukseen.

Pelaajien #PlayersTogether-rahaston tehtävä on "auttaa NHS:n henkilökuntaa, joka työskentelee puolestamme koronanvirustaistelun eturivissä".

Sosiaalisessa mediassa muiden muassa Liverpoolin kapteeni Jordan Henderson, Tottenhamin Harry Kane ja Arsenalin Pierre-Emerick Aybameyang vahvistivat rahaston perustamisen.

Pelaajien palkkaleikkauksesta nousi Britanniassa suuri kohu viime viikonloppuna. Palkkaleikkaukset on toteutettu Euroopan mantereen suurseuroissa, ja Valioliigan johdon ehdotus ennätti saada yleisön tuen myös Britanniassa.

Rooney puolusti pelaajia

Valioliigan pelaajat joutuivat ehdotuksen jälkeen lujaan paineeseen, vaikka he olivat samaan aikaan oma-aloitteisesti ideoimassa tukirahastoaan.

Tilannetta pahoitteli muiden muassa Derbyn hyökkääjä Wayne Rooney Sunday Timesin kolumnissaan.

–  Liigajohdon esitys asetti meidät mahdottomaan tilanteeseen. Oli omituista, että tätä asiaa ei voitu ensin käsitellä sisäisesti. Julkistamisen jälkeen asenneilmasto on sellainen, että "rikkaat pelaajat kieltäytyvät palkkaleikkauksesta", Rooney harmitteli kolumnissaan.

Pelaajat vetosivat verokertymän pienentymisen lisäksi siihen, etteivät kaikki pelaajat ole asemassa, jossa 30 prosentin palkkaleikkaus on toteutettavissa.

–  Palkkaleikkaukset olisi pitänyt tehdä tapauskohtaisesti taloustilanteen mukaan, Rooney korosti.

Kiitokset ministeriltä

Britannian terveysministeri Matt Hancock vetosi viime viikolla pelaajiin, jotta he hoitaisivat osansa koronaviruskamppailussa. Keskiviikkona hän kiitteli pelaajia rahaston perustamisesta.

–  Lämmin kiitos pelaajien sydämellisestä ratkaisusta ryhtyä NHS:n tueksi. Tällä ratkaisulla tekin hoidatte osuutenne tässä työssä, Hancock tviittasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.