Suomalaiset voittoon maailmancupin parisprintissä: Eero Hirvonen kyykytti kirissä

Eero Hirvonen ja Ilkka Herola hurjastelivat vauhdilla ja viekkaudella suomalaisten ensimmäisen yhdistetyn maailmancup-voiton vuosiin Salpausselän kisoissa. Suomalaiskaksikko nousi hiihdossa kuudennelta sijalta voittoon, kun Hirvonen kiri parikilpailun loppusuorakamppailussa voittajaksi.

Jyväskylän Hiihtoseuraa edustavan Hirvosen isku sisäkaarteeseen oli viileästi harkittu.

– Tiesin, että loppulasku kokoaa kärjen kasaan, eikä sisältä sopinut päästää ketään ohi. Paikka piti ottaa sisältä, Hirvonen selitti viimeisen kaarteen passailuaan.

Kiritykkinä kunnioitettu Norjan Jörgen Graabak taipui kirissä selvästi kakkoseksi ja Itävallan Mario Seidl kolmanneksi. Norjan kakkosjoukkue oli neljäs ennen Japanin kakkosryhmää. Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho kamppailivat Suomen kakkosjoukkueen kahdeksanneksi. Heidän edeltään hylättiin Japanin ykkösryhmä.

Hirvosella oli viimeiselle osuudelle kaksi vaihtoehtoa. Jos Herola olisi lähettänyt hänet matkaan kärjessä ja edes pienellä erolla vastustajiin, kaasu olisi laitettu heti pohjaan. Vaihtoehtona oli säästää panokset kiriin.

– Olen aika monta kiriä ottanut näitä kavereita vastaan, ja minulta on kiri lähtenyt aika hyvin, Hirvonen muistutti.

 

Herola luottaa Hirvosen kiriin

 

Voittajakaksikko kertoi, ettei heidän juuri tarvinnut palaveerata hiihtojärjestystä. Herolan vahvuus on matkavauhti, ja Hirvonen on herkempi loppusuoran kirissä.

– Eero on näyttänyt, että hän hanskaa kirit, Herola todisti.

Kyse oli myös keliolosuhteista.

– Näissä oloissa oli vaikea tehdä irtiottoa, ja Ilkka on pidemmän kirin miehiä. Hän on vahva sellaisessa puolentoista kilometrin loppuvedossa, Hirvonen kertoi.

Ratkaisu oli luonnollinen, kun parisprintissä hypättiin HS130-mäessä ja hiihdettiin sen jälkeen 2x7,5 kilometriä 1,5 kilometrin pätkissä.

 

Voitto herkisti valmentajan

 

Suomen yhdistetyn piireissä voittoa jouduttiin odottelemaan vuosia, sillä suomalaiset juhlivat maailmancupin ykkössijaa edelliskerran joukkuekilpailussa vuonna 2007.

Sen ansiosta voitto tuntui koko yhdistetyn maajoukkueessa yhteiseltä.

– Samalla lailla me riemuitsimme sitä maalissa Artun kanssa kuin voittajaparikin, Mutru vahvisti.

– Tätä on odotettu niin pitkään, Mäkiaho jatkoi.

– Ja tunnelma oli voiton ansiosta niin hieno.

Voitto herkisti päävalmentaja Petter Kukkosen.

– Tämä on ensimmäinen voitto valmennusurani aikana. Ja olen tuntenut nämä pojat pienistä räkänokista, kymmenvuotiaista asti. Joten voitte vain kuvitella tunnelmiani, Kukkonen sanoi.

– Meillä on ollut pitkään vaikeata. Sitten saimme päätä pinnalle, ja nyt tuli ensimmäinen voitto vielä kotiyleisön edessä.

Yhdistetyn maailmancup jatkuu Salpausselän kisoissa sunnuntaina henkilökohtaisella kilpailulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kotikisa antoi nostetta, Niskanen ja Hakola pariviestin mitalijahtiin Seefeldiin

Herola harppasi kuudenneksi – myös Hirvonen ja Mutru nousivat yhdistetyn hiihto-osuudella kymmenen kärkeen