Suomalaispurjehtijoilla kotietu EM-kilpailussa

Suomalaispurjehtijat valmistautuvat innokkaina Helsingin edustalla viikon kuluttua alkaviin 49er- ja 49erFX-luokan EM-kilpailuihin. Peräti 130 venekunnan kilvassa on mukana kymmenen kotimaista miehistöä.

Miesten maajoukkueessa suurimmat odotukset kohdistuvat aiheesta Lauri Lehtiseen ja Miikka Pennaseen. Kaksikko menestyi vahvasti huhtikuussa Espanjan ja Ranskan world cup -kisoissa.

- Saavutimme sijat 23 ja 20. Meni erittäin hyvin siihen nähden, mitä olimme ehtineet harjoitella, kippari Pennanen taustoitti.

- Nyt olemme keskittyneet tekniikan hiomiseen ja vauhdin hakemiseen kaksi kuukautta, Pennanen jatkoi.

Pennanen ja Lehtinen olivat Espanjan kisassa parhaimmillaan jopa kuudentena. Nyt helsinkiläiskaksikon tavoitteena on tasaisen hyvä regatta.

- Rion olympialaiset ovat tämän projektin päätavoite, ja siellä pääsy mitaleille.

- Sitä ennen on karsittava sinne mukaan. Ensimmäinen mahdollisuus on syyskuussa Santanderin MM-kilpailuissa, jossa on 10 maapaikkaa jaossa. Tämä EM-kisa on viimeinen iso kilpailu ennen sitä, Pennanen taustoitti.

Niin Pennanen, 27, kuin Lehtinenkin, 28, asuvat nykyään Lauttasaaressa. EM-kilpailu käydään siis kaksikon kotivesillä.

- Tässä Hernesaaren edustalla joskus 25 vuotta sitten olen purjehtinut ensimmäisen kerran.

- Toivon, että kilpailun kuuden päivän aikana saamme ihan kaikenlaista keliä - kevyttä ja kovaa tuulta. Silloin saadaan reiluimmat kisat, ja paras varmasti voittaa, Pennanen puntaroi.

Purjehdusmaajoukkueen päävalmentaja Sari Multala arvioi, että EM-kisat tarjoavat mainion haasteen suomalaisille. Mukana 49erFX-luokassa ovat muun muassa Sinem Kurtbay ja Silja Kanerva, sekä alle 21-vuotiaiden maailmanmestarit Camilla Cedercreutz ja Noora Ruskola.

- Usealla suomalaisella venekunnalla on mahdollisuudet hyviin sijoituksiin. Tasaisuus ratkaisee paljon.

- Liki kaikki tiimimme ovat olleet yhdessä aika lyhyen ajan, joten rutiinia tarvitaan. Taitoa kyllä löytyy, päävalmentaja Multanen luonnehtii.

EM-kilpailussa Helsingin vesillä on tiedossa haastavat olot. Siksi juuri tasaisuus korostuu.

- Täällä tuuli tulee usein maan päältä. Se tekee tuulen tosi kääntyileväksi ja vaikeaksi, Multanen ennakoi kotikenttäetua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.