Suomelle loistosauma viedä valmennusta ja urheiluvälineitä Kiinaan – valtaavatko suomalaisluotsit ja suksibrändit kiinalaistalviurheilun?

Suomalaisten urheilunimien ja -brändien virta Kiinaan voi saada jatkoa Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuonna 2019. Esimakua saatiin jo viime vuonna, kun Mika Kojonkoski värväsi Kiinan mäkihyppymaajoukkueeseen liudan suomalaisvalmentajia syksyllä ja Jussi Tapola siirtyi KHL-seura Red Star Kunlunin päävalmentajaksi keväällä.

Suomen ja Kiinan yhteinen talviurheilun teemavuosi tuonee lisää valmennus- ja talviurheiluvälinesopimuksia maiden välillä. Tarkoituksena on urheiluministeri Sampo Terhon mukaan lisätä yhteistyötä maiden välillä.

Vuoden 2022 talviolympialaiset järjestävä Kiina on julistanut muun muassa saavansa 300 miljoonaa ihmistä talviurheilun. Kiina pyrkii nostamaan talviurheilun tasoaan pärjätäkseen kisoissaan.

– Meille ne lukemat ovat häkellyttäviä. Se tarkoittaa sitä, että Kiinassa on hyvin paljon kysyntää alan osaamiselle: sekä valmennukselle että välineistöille ja kisapaikoille, Terho kertoo.

 

Terho lähtee tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja suuren bisnesdelegaation kanssa teemavuoden avajaisiin Kiinaan ensi viikolla. Tarkoituksena on jatkaa valtiovierailulla yhteistyösopimusten hiomista.

– Jokainen neuvottelee sopimuksia tahollaan, mutta kiinalaisille on merkittävää, että heillä on julkinen valta suojelijana taustalla. Tästä odotetaan taloudellista hyötyä myös Suomelle.

Terhon mukaan teemavuoden tarkoitus ei ole niinkään olla näyttävä vuoden mittainen maaottelu tai huippu-urheilun tapahtuma.

– Kyseessä on sarja erilaisia tapahtumia, mitkä voivat näkyä myös tavalliselle urheiludiggarille tai -fanille. Ennen kaikkea tämä on mahdollisuus talviurheilun ammattilaisille sekä bisnes-, järjestö- että julkisen hallinnon puolella rakentaa yhteistyötä.

 

Jyväskylä sai jo esimakua kiinalaisesta talviurheilueksotiikasta, kun JYPin naiset saivat keskiviikkona vastaansa kiinalaisen Qiqihar Randyn. Vaikka ottelun ja Terhon pitämän teemavuosiesittelyn välissä oli vain reilut 12 tuntia, asioilla ei ole varsinaista yhteyttä.

Qiqihar otti JYPiin yhteyttä Suomen Urheiluopiston projektikoordinaattori Frauke Kubischtan kautta lokakuussa. Ei kulunut kauaakaan, kun näytösottelu oli sovittu. Kiinalaisjoukkue jopa tarjoutui maksamaan kaikki ottelun kulut.

Joukkue ei tullut Suomeen 11 vuorokauden ja kuuden ystävyysottelun ajaksi teemavuoden, vaan joukkueen kehittymisen vuoksi.

– Täällä vain harjoittelemme ja pelaamme. Meillä on aika tiukka aikataulu. Jatkamme tästä 12. päivä Ruotsiin neljän pelin ajaksi, ja sieltä vielä Tshekkiin, jossa meillä on kaksi peliä, Qiqihar Randyn manageri Li Yutian taustoittaa.

 

Vaikka ottelu ei olekaan opetus- ja kulttuuriministeriön masinoima, Terho toivoo seurojen tarttuvan kansainvälisiin mahdollisuuksiin.

– Tämä on seuroillekin varmasti mahdollisuus tehdä yhteistyötä.

JYPin naisten päävalmentaja Patrick Kåla ei ollut vielä kuullut teemavuodesta. Uusia kansainvälisiä näytösotteluita saattaa kuitenkin tulla jatkossakin, vaikka vielä mitään ei ole sovittuna.

– Jos niitä tulee, yhteydenottoja tulee tammi–helmikuun aikana. Pelejä on harvemmin, kun sarjat ovat käynnissä. Kun ne loppuvat, keväällä saattaa tulla otteluita, kun joukkueet saattavat haluta valmistautua esimerkiksi MM-kisoihin, Kåla avaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .