Suomelle tappio koripallon EM-kenraalissa

Kuusi vuorokautta ennen EM-kotikisojen avausta Suomen koripallomaajoukkue kamppaili samojen ongelmien kanssa kuin elokuun aiemmissa valmistautumismaaotteluissaan.

Suomi taisteli kovalla asenteella, mutta hävisi Venäjälle pistein 91–100 Helsingin areenassa perjantaina EM-kisakenraaliharjoituksessaan.

Korinaluspuolustus, pelinjohto ja ailahtelu pelin aikana olivat kaikki ongelmia, joiden kanssa Suomi on tehnyt töitä koko EM-kisavalmistautumisensa ajan. Perjantai ei tuonut niihin asioihin muutosta.

Venäjä-ottelu oli Petteri Koposen ensimmäinen virallinen peli sitten toukokuun 27. päivän. Koponen on viettänyt tuskaisen kesän kuntouttaen heittokätensä hermovammaa.

Heittotuntuman puute näkyi Koposen tarkkuudessa (1/7), mutta hän toi silti Suomen pelinjohtoon paljon kaivattua kykyä luoda hyviä heittopaikkoja. Jamar Wilson on koko kesän ajan ollut kaukana parhaastaan, eikä perjantai tuonut tähän muutosta.

– Kyllä tuossa taas sai huomata, että peli on peli, ja asiat tulevat eri vauhdilla kuin harjoituksissa, Koponen sanoi sen jälkeen, kun Suomen joukkue oli puinut tapahtumia lähes puoli tuntia pukukopissa.

Lindbom yllätti myönteisesti

Suomen positiivinen yllättäjä oli Carl Lindbom, joka on saanut niukasti näyttöpaikkoja aiemmissa maaotteluissa. Lindbom nakutti 11 pistettä ja nosti itsensä taisteluun kisakokoonpanon viimeisestä paikasta.

Myös Lauri Markkanen näytti korintekotaitoaan 26 pisteen edestä, mutta hyvien uutisten vastapainona oli paljon ongelmia.

Venäjä pääsi 215-senttisen NBA-sentterinsä Timofei Mozgovin johdolla aivan Suomen korin alle ja upotti kakkosensa murhaavalla 73 prosentin tarkkuudella. Korille ajaneet venäläiset pääsivät kerta toisensa jälkeen vapaisiin lay upeihin. Levypallot Venäjä vei ylivoimaisesti 36–21.

– Välillä oli apua, välillä ei. Tähän pitää löytää lääke ja nopeasti. Minusta me vähän epäröimme. Perusasioita pitää vieläkin käydä läpi, Koponen kiteytti puolustuksen ongelmat.

Suomen korin alta puuttui Gerald Lee Junior, joka ei pelannut. Päävalmentaja Henrik Dettmann ilmoitti syyksi alaraajavamman.

Venäjän päävalmentaja Sergei Bazarevitsh oli Venäjän pelinjohtajana Helsingin Urheilutalon parketilla syksyllä 1993, kun Henrik Dettmannin valmentama Suomi kaatoi Venäjän EM-karsinnassa. Voitto oli Dettmannin ensimmäisen päävalmentajakauden tärkeimpiä.

– Muistan, että oli todella kuuma. Se oli pieni sali, ja siellä oli kuuma. Me lähdimme löysästi siihen peliin ja saimme huomata, että mitä vain voi tapahtua, Bazarevitsh muisteli 24 vuoden takaista peliä.

Bazarevitshin johdolla Venäjä on aloittanut ryhtiliikkeen. Parhaat pelaajat on taas saatu mukaan maajoukkueeseen, ja tavoitteeksi on otettu vuosia kestäneen alisuorittamisen lopettaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.