Suomen MM-joukkueessa on voittamisen kulttuuria – tuurikin silitti Kanada-puolivälierässä Nuoria Leijonia myötäkarvaan

Viimeistään torstain jälkeen on uskottava, että suomalaisessa jääkiekkoilussa on voittamisen kulttuuria. Esimerkkiä näytti taas nuorempi sukupolvi, kun Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkue pudotti puolivälierässä jatkosta kisaisäntä Kanadan jatkoajalla 2–1.

Sankaruuden ja säälittävyyden välinen raja oli Vancouverissa harvinaisen häilyvä. Juuri ennen Tappara-puolustaja Toni Utusen tekemää voittomaalia kanadalaispakki Noah Dobsonilla oli jatkoajalla avoin tekopaikka ratkaista ottelu kotijoukkueelle, mutta hänen laukauksensa epäonnistui mailan katkettua.

Dobson oli yhtä epäonnekas kuin Saku Koivu Torinon 2006 olympiafinaalissa, jossa Ruotsi teki voittomaalin Koivun mailarikon jälkeen. Jos Dobsonin työkalu olisi kestänyt, syyttävä sormi olisi tappion jälkeen osoittanut Suomea, joka tuhlaili Kanadaa vastaan kahdessa ensimmäisessä erässä kosolti maalipaikkoja.

–  Arvosteluhan kuuluu työnkuvaan, koska tulos ratkaisee. Mutta kyllä me ansaitsimme pomput ja paikan neljän parhaan joukkoon, Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas huomautti Vancouverista STT:lle.

Parasta MM-kisapeliä

Suomi pelasi mestaruutta puolustanutta Kanadaa vastaan MM-turnauksessa toistaiseksi parhaan pelinsä, joten Ahokkaan kehut omalle joukkueelle eivät ole sanahelinää. Silti, puolivälierässä tuurikin silitti Nuoria Leijonia myötäkarvaan.

Aleksi Heponiemen onnekkaasti polvella ohjaama 1–1-tasoitus venytti ottelun jatkoajalle vain 46,4 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Osuman pohjusti apinan raivolla turnauksen avausmaaliaan hakenut Eeli Tolvanen.

Tappiolla olleen Suomen hyökkäyspeli oli sitä ennen näyttänyt väkinäiseltä puskemiselta. Päävalmentajan mukaan kolmannen erän loppuun säästetty tasoitus ja jatkoajan voittomaali eivät olleet sattumaa.

–  Joka jätkä joukkueessa teki hommia, toteutti asioita joukkueen eteen. Tämä oli koko ryhmän voitto, Ahokas korosti.

Hänelle nuorten MM-välieräpaikka kolmen vuoden tauon jälkeen oli helpotus. Vuonna 2016 Suomen alle 18-vuotiaat maailmanmestareiksi luotsannut Ahokas ei viime vuodenvaihteessa onnistunut nimekkään mutta hengettömän alle 20-vuotiaiden miehistön kanssa MM-jäällä.

Luukkonen pysyi viileänä

Suomen tuhkimomaista tarinaa MM-Kanadassa alleviivaa, että jatkoajalla 2–1-maalin ampunut Utunen avasi koko kauden maalitilinsä. Tilanteessa kiekon Utuselle jättänyt Suomen kapteeni Aarne Talvitie oli henkilöityä antisankariksi, sillä jatkoajan alussa hänen harhasyötöstään Kanadan Evan Bouchard pääsi läpiajoon, jonka sabotoi mailakoukkua tarjonnut Tolvanen.

Maalilla varmasti pelannut Ukko-Pekka Luukkonen torjui Kanadalle tuomitun Maxime Comtois'n rangaistuslaukauksen viileästi.

–  Yritin olla kärsivällinen, enkä liukua taaksepäin kohti maalia. Hän ampui minua kohti, Luukkonen vähätteli Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n sivuilla kuvaillessaan Comtois'n yritystä.

Utusen ja ykkösketjuun Heponiemen ja Rasmus Kuparin rinnalle nostetun Talvitien yhteispelillä Suomen voittomaalin eteen oli vissi kohtalonyhteys.

–  Hän (Talvitie) on huonetoverini, joten kai meillä on tietynlaista kemiaa, Utunen arveli.

Kanadan Comtois teloi puolivälierässä rumalla taklauksellaan puolustaja Ville Heinolan, joka jätti ottelun kesken. Heinolan pelaamisesta varhain lauantaina välierässä Sveitsiä vastaan ei ole takeita.