Suomen hiihtomaajoukkue reagoi maltilla – FIS sulki kuusi venäläishiihtäjää maailmancupista

FIS:n dopingpaneelin tekemä ratkaisu liittyy Sotshin 2014 olympialaisten dopingsotkuihin.

Suomen hiihtomaajoukkueen rauha ei rikkoutunut, vaikka Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti torstaina sulkeneensa Aleksandr Legkovin ja viisi muuta venäläishiihtäjää toistaiseksi maastohiihdon maailmancupista. Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan Sotshin 2014 olympialaisten dopingtutkinnat ovat vaikeasti hahmotettava ja monimutkainen asia.

– Positiivinen dopingnäyte on yksinkertainen ja selvä asia. Tämä on paljon hankalampi. Ovatko esimerkiksi urheilijat tienneet, että heidän näytteitään on manipuloitu?Jylhä kommentoi Lillehammerista, jossa suomalaiset valmistautuvat viikonlopun maailmancupiin.

Jylhän mukaan maajoukkue suhtautuu venäläisjupakan käänteisiin maltilla. Joukkueella on riittänyt omassa päivittäisessä tekemisessä puuhaa.

Legkovin kanssa 30. marraskuuta alkaneeseen tilapäiseen kilpailukieltoon joutuivat Jevgeni Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Shapovalova, Aleksei Petuhov ja Maksim Vilegzhanin. Kansainvälinen olympiakomitea KOK asetti heidät jo aiemmin marraskuussa elinikäiseen olympialaisten kilpailukieltoon Sotshin dopingvyyhdin takia.

Kuusikosta Belov, Shapovalova ja Vilegzhanin kilpailivat viime viikonloppuna Rukalla, ja Belov hiihti kolmikosta parhaana kuudenneksi miesten 15 kilometrillä.

 

Hyötyä näytteiden manipuloinnista

 

FIS kertoi nettisivuillaan, että järjestön dopingpaneelin mukaan hiihtäjät olivat hyvin todennäköisesti Sotshissa mukana Venäjän systemaattisessa dopingissa ja hyötyivät testinäytteiden manipuloinnista.

Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi kertoi STT:lle pitävänsä FIS:n päätöstä "loogisena ja toivottuna lopputuloksena". Viikko sitten FIS antoi venäläisille kilpailuluvan maailmancupissa.

– FIS ei voinut langettaa kilpailukieltoa, ennen kuin KOK oli julkistanut olympialaisten kilpailukiellon perusteet, Syväsalmi sanoi.

Hiihtäjien kilpailuoikeuksien käsittely jatkuu Urheilun kansainvälisessä välimiestuomioistuimessa CAS:ssa. KOK:n on määrä päättää ensi tiistaina, sulkeeko se Venäjän mahdollisesti kokonaan 2018 talviolympialaisista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.