Suomi kolmanneksi naisten viestissä – Norja vahvin kotiladuillaan

Suomen viestinelikko Johanna Matintalo, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen ja Eveliina Piippo pystyivät tasapainoiseen suoritukseen maastohiihdon maailmancupin naisten 4x5 kilometrin viestissä Norjan Beitostölenissä. Suomi ylsi lopulta kilpailun kolmanneksi ja jäi toisesta sijasta vain 0,5 sekuntia.

–  Kyllä täytyy onnitella tyttöjä ja huoltoa. Eilen joukkuepalaverissa luotiin taktiikka ja päätettiin, että kolmen sakkiin taistellaan, Suomen päävalmentaja Matti Haavisto summasi Ylen televisiohaastattelussa.

Norja oli nopein nelikolla, johon kuuluivat Heidi Weng, Therese Johaug, Ragnhild Haga ja Ingvild Flugstad Östberg. Norja peittosi toiseksi tulleen Venäjän kakkosjoukkueen 37,3 sekunnilla.

Suomen toisen osuuden hiihtänyt Pärmäkoski nosti Suomen seitsemänneltä sijalta kolmanneksi. Viikonlopun vahvaa virettään jatkanut Roponen nosti Suomen taistelemaan jopa toisesta sijasta.

Ankkuriosuudella Piippo peesasi komeasti Venäjän joukkueita ja iski tilaisuuden tullen.

–  Eipä ole noin kovasti jännittänyt kuin lähtöalueella. Ihan hirveän tuntuista oli hiihtää, mutta mukavaa, Piippo sanoi.

Netshajevskaja kaatui

Venäjän kakkosjoukkueen ja Suomen lisäksi kakkossijasta taisteli myös Venäjän ykkösjoukkue, mutta ankkuriosuutta hiihtänyt Anna Netshajevskaja kaatui ja jäi kyydistä. Suomen ankkuri Piippo saapui maaliin 3,1 sekuntia ennen Netshajevskajaa.

–  Kylmät väreet menivät, kun näimme Eveliinan puskevan menemään tuossa lopussa, Roponen iloitsi.

Piippo, 20, osoitti kykynsä kilpailla vaativalla ankkuriosuudella. Piippo olisi taistellut palkintokorokesijoituksesta ilman Venäjän kompurointiakin.

Venäjän kokonaispanos mykisti päävalmentaja Haaviston.

– Venäjän taso näkyi. He saivat kaksi kovaa joukkuetta viivalle, Haavisto tuumi.

Suomi kahdeksas miesten viestissä, Norja vei kirivoiton

Iivo Niskasen ja Perttu Hyvärisen osuudet olivat suomalaisten ilonaiheita maastohiihdon maailmancupin kauden ensimmäisessä miesten viestissä. Suomi päätyi Beitostölenin 4x7,5 kilometrillä kahdeksanneksi.

Viestin voitti Norja 0,7 sekunnin erolla ennen Venäjää, kun Finn Hågen Krogh kukisti Andrei Melnitshenkon loppukirissä. Kolmas oli Norjan kakkosjoukkue 53 sekunnin päässä ykkössijasta. Suomen ero kärkeen oli kaksi minuuttia ja 12 sekuntia.

Suomen mahdollisuudet kärkisijoihin menivät jo avausosuudella, kun Anssi Pentsinen tuli vaihtoon 12. sijalla.

–  Alkukausi ei ole ollut helppo. Tunne saattaa muuttua minuutin sisään hiihdon aikana, Pentsinen kertoi Ylen tv-haastattelussa.

Osuutensa toiseksi nopeimman ajan hiihtänyt Niskanen nosti Suomen seitsemänneksi, ja Hyvärinen kolmososuudella kuudenneksi. Niskanen oli tyytyväinen hiihtoonsa, jossa hän otti kärkeä nopeasti puoli minuuttia kiinni.

–  Perinteinen hiihtotapa kulkee, Niskanen sanoi Ylelle ja myönsi, että osuuden loppu oli selviytymistaistelua.

Hyvärinen onnistui toisena päivänä peräkkäin, vaikka myönsi Ylelle, että hänen porukassaan vauhti tuntui aika kovalta.

Suomen ankkurina hiihti Antti Ojansivu. Hän jäi kuuden miehen ryppäässä viidenneksi, kun Sveitsin, Ranskan, Saksan ja Ranskan kakkosjoukkueen hiihtäjät olivat vahvempia lopussa.

Suomelta puuttuivat kokoonpanosta Ristomatti Hakola flunssan takia ja Matti Heikkinen, joka jätti terveysongelmien takia Beitostölenin kisat väliin. Kummankin on määrä palata cup-laduille ensi viikonloppuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.