Suomi oli lähellä yllättää Turkin naisten EM-lentopallossa, sinivalkoisille yksi piste – "Ylitimme itsemme"

Suomi pääsi Turkin joukkueen ja turkkilaisyleisön ihon alle ja nappasi Euroopan rankingviitoselta Turkilta kaksi erävoittoa lentopallon naisten EM-kilpailussa. Vahvaa hyökkäyspeliä pelannut Turkki ei suostunut taipumaan kotiyleisönsä edessä. Turkki otti EM-turnauksen toisen voittonsa luvuin 3–2 (26–24, 25–15, 20–25, 21–25, 15–10).

Suomi sai viiteen erään yltämisestä yhden sarjapisteen, joka voi olla tärkeä taisteltaessa lohkon jatkopaikoista. Neljä parasta etenee jatkoon.

Ankarassa pelattava A-lohko on tarjonnut kahden päivän aikana jo yllätyksiä, mutta Suomi oli laittaa pöytään kovimman paukun kuin mikään aiemmista. Suomi puolusti, torjui, hyökkäsi ja syötti ajoittain kuin hurmoksessa, eikä kukaan pelännyt virheitä.

–  Tämä oli aivan loistava peli. Pelasimme joukkueena, emmekä päästäneet Turkkia helpolla. Heille tuli pieni pelko, yleispelaaja Suvi Kokkonen sanoi.

Hän urakoi 17 pisteen edestä aloitusten vastaanottajana, hyökkääjänä, torjujana ja aloittajana. Syöttämistä ei häirinnyt edes yleisön vahva buuaus.

–  Osasimme varautua buuaukseen, koska yleisö teki saman perjantain Kreikka-pelissä, Kokkonen sanoi.

Kokkosta enemmän pisteitä teki Piia Korhonen, 19 pistettä. Suomen omien tilastojen mukaan keskipelaaja Roosa Laakkonen sai kokoon 13 pistettä ja yleispelaaja Salla Karhu 12.

Suomi laittoi parasta tarjolle

Pienestä oli kiinni, ettei ottelu kääntynyt voitoksi. Ankaran Spor Salonu -hallin yleisö oli ajoittain hämillään, kun ottelusta ei tullutkaan punapaitojen riemukulkua.

– Oli sairaan kivaa, keskipelaaja Michaela Madsen intoili.

Madsen iloitsi joukkueen keskinäisestä tunteesta, joka syntyi vahvasta taistelusta. Suomi pelasi ajoittain hienoja palloralleja eikä suostunut luovuttamaan.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi nautti joukkueensa huikeasta ottelusta, mutta muistutti saman tien, että joukkueen kolmas ottelu odottaa jo sunnuntaina.

–  Joukkue oli isolla J:llä. Silloin peli alkaa jossain kohtaa löytyä. Kun tulee hetki, se pitää käyttää hyväksi, Kangasniemi sanoi.

– Tämä oli parasta lentopalloa, mitä me voimme pelata.

Tahti löytyi avauserästä lähtien

Suomi oli jo avauserässä yllättää turnauksen kotijoukkueen. Suomella oli eräpallo 24–23-numeroissa, mutta Turkki käänsi erän jatkopalloilla edukseen. Draamaa toi Turkin valmentajan Giovanni Guidettin vaatima videotarkistus, joka tulkitsi pallon osuneen Laakkosen käteen torjunnassa ja nosti Turkin 25–24-johtoon. Laakkonen oli selvästi eri mieltä.

Toisessa erässä Turkki pääsi johtoon vasta 10–9-numeroissa. Suomi sinnitteli vielä 12–12-lukuihin, mutta virheettä hyökännyt Turkki meni menojaan.

Kolmannessa erässä Suomi pystyi pitämään otteensa loppuun asti eikä luopunut Kokkosen syöttövuorolla hankkimastaan 17–12-johdosta.

Neljännessä erässä Turkki yritti saada otetta vaihtamalla passaria, mutta Suomen taistelu pakotti kotijoukkueen virheisiin. Turkki antoi erässä Suomelle yhdeksän pistettä virheillään, vaikka oli siihen asti hyökännyt lähes virheettä.

Päätöserässä Turkki otti otteen alusta asti ja vei sen nimiinsä.

Vahvaa peliä aloituskokoonpanolta

Suomi pelasi lähes koko ottelun kuusikolla, jossa Kaisa Alanko oli passarina, Korhonen hakkurina, Karhu ja Kokkonen yleispelaajina sekä Madsen ja Laakkonen keskipelaajina. Liberon roolissa jatkoi Serbia-pelin tapaan Roosa Koskelo.

Vaihtopelaajina kävivät kentällä lähinnä Anna Czakan syöttövuoroissa ja Noora Kosonen lyhyesti kahdessa erässä.

Suomi jatkaa turnausta jo sunnuntaina, kun se kohtaa myöhäispelissä Kreikan. Kreikka sekoitti lohkoa kukistamalla Ranskan 3–0.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.