Superpesiksen finaalihuuma käyntiin Jyväskylässä – Kapteeni Nieminen uskoo Kirittärien monipuolisuuteen ja ulkopeliin

Naisten Superpesiksen finaaleja pelataan Jyväskylässä yhden kauden tauon jälkeen. Ottelusarja alkaa tänään Hippoksella.

Jyväskylässä päästään yhden syksyn tauon jälkeen nauttimaan naisten Superpesiksen finaaleista. Kirittäret aloittaa finaalisarjan tänä iltana Hippoksen pesäpallostadionilla. Kotietu on jyväskyläläisillä, jotka voittivat runkosarjan. Suomen mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

Vastaansa finaaleihin Kirittäret saa hallitsevan mestarin, Manse PP:n. Tamperelaiset voittivat viime kaudella seuran ensimmäisen SM-kullan kaadettuaan finaalisarjassa Porin Pesäkarhut otteluvoitoin 3-1.

Kirittäret tippui viime kaudella puolivälierissä, mutta finaalikarkeloissa seura on historian saatossa selvästi meritoituneempi. 2000-luvulla jyväskyläläiset ovat päässeet juhlimaan naisten Suomen mestaruutta kahdeksan kertaa. Viimeisin mestaruus on siis syksyltä 2016. Silloin finaaleissa kaatui Lapua, jonka Kirittäret tällä kertaa päihitti viime lauantaina päättyneessä välieräsarjassa.

Tosin Kirittärien joukkue on kahden vuoden takaisesta rutkasti uudistunut, joten pelaajiston osalta finaalikokemus ei varsinaisesti ole jyväskyläläisten puolella. 2016 mestaruusjuhlissa mukana oli neljä pelaajaa nykyisestä Kirittäret-ryhmästä: Virpi Hukka, Aino-Maija Holappa, Emma Nieminen ja Marjukka Urpelainen. Muut pelaajat hakevat nyt ensimmäistä SM-kultaansa.

Kapteeni tietää, mitä finaaleissa on odotettavissa

Yksi mestaruutta jo maistamaan päässeistä on siis joukkueen kapteeni, 26-vuotias Emma Nieminen. Yhtä lailla innolla hänkin on luonnollisesti tänään alkavaa finaalisarjaa odottanut.

– Hyvillä fiiliksillä tässä ollaan. Mahtavaa päästä pelaamaan näitä pelejä yhden kauden tauon jälkeen. Viime syksynä pelit loppuivat niin lyhyeen.

Nykyisessä Kirittäret-ryhmässä Nieminen on kokeneimmasta päästä. Meneillään on hänen viides kautensa jyväskyläläisseurassa. Meriittilistalle mahtuvat myös kausien 2014 ja 2015 SM-hopeat Kirittäret-paidassa.

– Ehkä osaan hieman valmistaa muita pelaajia siihen, mitä finaalisarjassa on odotettavissa. Ja varmaankin paineensietokykyä minulta löytyy, Nieminen pohtii kapteenin rooliaan.

Vahvaan ulkopeliin ja monipuolisuuteen on hyvä perustaa

Tällä kaudella Kirittäret on loistanut etenkin mainion ulkopelinsä ansiosta. Välieräsarjassa Kirittärille osui oikeastaan vain yksi heikko hetki, kun Lapua löi Jyväskylässä pelatussa kolmannessa kohtaamisessa toisella jaksolla viisi juoksua. Ensimmäisessä, toisessa ja ratkaisevassa neljännessä välierässä Kirittäret antoi lapualaisille yhteensä vain viisi juoksua.

–Ulkopeliin on finaaleissakin meidän syytä perustaa. Se on ollut koko kauden hyvällä mallilla ja parantunut vain entisestään. Sisäpelissä oli Lapuaa vastaan ajoittain vähän vaikeuksia esimerkiksi vaihtotilanteiden purkamisessa, mutta siitä täytyy toki antaa kunniaa myös vastustajan tasokkaalle ulkopelille. Joka tapauksessa sisäpeliä Manse PP:tä vastaan lähdetään parantamaan, Nieminen tuumii.

Finaalissa vastaan asettuva Manse PP sijoittui runkosarjassa kolmanneksi. Sen jälkeen tie finaaliin aukesi, kun tamperelaiset kaatoivat puolivälierissä Rauman otteluvoitoin 3-0 ja välierissä Porin voitoin 3-1.

Runkosarjassa Kirittäret ja Manse PP kohtasivat kolmesti ja jyväskyläläiset voittivat jokaisen kohtaamisen. Kauden aiempia kohtaamisia on turha enää muistella, sillä pudotuspeleissä, etenkin finaaleissa, pelataan aivan eri asioista kuin yksittäisistä runkosarjan pisteistä.

Niemisellä on silti selvä näkemys siihen, millä keinoin Kirittäret finaalisarjassa Mansen kaataa.

–Mansella on tosi nopea joukkue. He ovat tasaisen vahva ryhmä, mutta selkeää kantavaa voimaa heiltä ei löydy. Me olemme monipuolisempi joukkue. Kotiuttamisessa olemme vahvempia, sillä meillä on monia siihen rooliin selvästi kykeneviä pelaajia, Nieminen kommentoi.

Naisten Superpesiksen ensimmäinen finaali Kirittäret – Manse PP keskiviikkona 5. syyskuuta kello 17 Hippoksen pesäpallostadionilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .