Susijengi pakotti Euroopan mestarin jatkoajalle

Suomen koripallomaajoukkue pelasi kauden parasta koripalloaan, mutta ei voinut mitään Ranskalle, joka kaatoi Suomen dramaattisen ja hyvätasoisen jatkoaikakamppailun päätteeksi 97-87 EM-kisojen avausottelussa Montpellierissä.

Hallitseva Euroopan mestari Ranska pelaa kotiyleisönsä edessä kokoonpanolla, jonka pelinjohtaja Tony Parker on julistanut maan kaikkien aikojen parhaaksi parin kovatasoisen NBA-pelaajan puuttumisesta huolimatta.

Suomi on tottunut viime vuosien arvokisoissa siihen, että sillä on etu kannattajien määrässä ja kannattajien tuottamissa desibeleissä. Montpellieriin saapuneet runsaat 3 000 suomalaista eivät kuitenkaan voineet EM-avauksessa ylivoimalle mitään.

Suomi taisteli silti erinomaisella latauksella ja teki ottelusta äärimmäisen vaikean Ranskalle. Isännät johtivat ottelua 12-6 runsaan viiden minuutin pelin jälkeen, mutta ensimmäisen neljänneksen lopun Suomi vei 16-12.

Jamar Wilson pelasi elokuussa alkaneen maajoukkueuransa parhaan puoliajan heitettyään 15 pistettä 75-prosenttisella osumatarkkuudella. Kentän pienin mies kirjautti myös uransa todennäköisesti makeimman torjunnan kaikkien aikojen eurooppalaispelaajiin kuuluvaa Parkeria vastaan.

Kolmannen jakson alussa Suomi kavensi Ranskan 8 pisteen puoliaikajohdon kolmeen pisteeseen (48-45) ja rutisti pari minuuttia ennen loppua tasatilanteeseen 76-76 Shawn Huffin korilla.

Sasu Salinin kolmonen tasoitti tilanteeksi 81-81, kun peliaikaa oli jäljellä 16 sekuntia, ja suuren yllätyksen mahdollisuus näkyi molempien joukkueiden kehonkielessä ja kuului Montpellierin areenan sähköisessä tunnelmassa. Ranskan viimeinen hyökkäys päättyi Parkerin ohiheittoon.

Jatkoajalla Ranska luopui isosta viisikostaan ja oli selkeästi varmaotteisempi. Parkerin riistosta juoksemana lay up tilanteeseen 93-84 oli viimeinen niitti runsas minuutti ennen päätöstä.

Suomi onnistui erinomaisesti pelisuunnitelmassaan, jonka tärkein asia oli pakottaa Ranska pelaamaan puolen kentän peliä nopeiden hyökkäysten sijasta. Wilsonin ohella Petteri Koponen pelasi vahvasti, vaikka oli Nicolas Batumin ja Mickael Gelabalen erikoisvartioinnissa. Myös Sasu Salin esitteli tuloksekkaasti pallonkäsittelyllä laajentunutta hyökkäyspeliään.

Suomi kohtaa seuraavassa ottelussaan Israelin, joka aloitti turnauksensa puristamalla voiton Venäjästä. Ottelu alkaa Montpellierissä kello 18.30.