Syväsalmi: Venäjän sulkeminen kisoista olisi paras vaihtoehto näillä tiedoilla

Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteerin mukaan toiseksi paras vaihtoehto on, että Venäjä itse jättäytyy pois kisoista.

Venäjän sulkeminen joukkueena talviolympialaisista mutta testaushistorialtaan uskottavien venäläisurheilijoiden päästäminen mukaan olisi paras vaihtoehto, sanoo Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) pääsihteeri Harri Syväsalmi.

– En rupea ennustamaan, mitä KOK päättää, mutta muistutan, että yli 15 kuukautta sitten maailman antidopingtoimikunnat, SUEK mukaan lukien, vaativat Venäjän sulkemista Rion olympiakisoista, mutta uskottavan testaushistorian omistavien venäläisurheilijoiden päästämistä kisoihin. Tämä on suunnilleen se linja, jonka Kansainvälinen yleisurheiluliitto on ottanut, ja se on pitänyt (Urheilun kansainvälisessä välitystuomioistuimessa) CAS:ssa. Se olisi paras vaihtoehto tämänhetkisillä tiedoilla, Syväsalmi sanoo.

Syväsalmen mukaan toiseksi paras vaihtoehto on, että Venäjä itse jättäytyy pois kisoista. Kolmas mahdollisuus on, että KOK päästää Venäjän mukaan olympialaisiin.

– Se olisi huonoin vaihtoehto, Syväsalmi arvioi.

Isoin kivi kengässä on se, ettei Venäjä ole taipunut myöntämään valtiojohtoisen dopingjärjestelmän olemassaoloa. Venäjä jatkoi samalla linjalla tiistaina ja syytti avaintodistaja Grigori Rodtshenkovia dopingin levittämisestä, kun KOK oli julkistanut hiihtäjä Aleksandr Legkovin kilpailukiellon perusteet.

– Kyllä Legkov-päätös osoittaa, että KOK:n päätös perustuu tiedustelun ja tutkinnan tuottamiin faktoihin. Venäjä on valinnut tämän linjan, että he kiistävät, Syväsalmi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.